Sami dogovoriti ustavno uređenje

0

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Makedonije Branko Crvenkovski, tokom jučerašnjeg susreta na Jahorini, složili su se u ocjeni da je BiH država koja sama treba da dogovori svoje ustavno uređenje.

– Crvenkovski je prenio stav da Makedonija podržava svaki dogovor tri konstitutivna naroda u BiH, te da u tom smislu ne želi da nameće ili preporučuje bilo šta, ali i da iskreno želi da se pronađe što više zajedničkih rješenja koja će doprinijeti što bržem ulasku u Evropsku uniju – rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je sa Crvenkovskim pronašao niz zajedničkih stavova o veoma važnim pitanjima, kao što su ona koja se tiču i zajedničkog cilja, što skorijeg ulaska u EU, te da je posebna pažnja tokom razgovora posvećena setu ekonomsko-socijalnih pitanja.

Predsjednici su ocijenili da na tom polju postoji „mnogo šansi za dogovor i ostvarivanje bliže i kvalitetnije saradnje.“

– Potencirao sam i pitanje naučne i obrazovne saradnje, a dogovorili smo se da naše akademije nauka stupe u kontakt i zajednički kandiduju prema evropskim projektima. Evropa raspolaže sa više od 50 milijardi evra namijenjenih za naučno-istraživačke projekte – rekao je Kuzmanović.

On je ocijenio da je susret bio obostrano koristan s ciljem da cijeli region bude što stabilniji i prosperitetniji.]

Glas Srpske

 


Rajko Kuzmanović: Dodik neće protiv BiH

PALE – Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da lobistička grupa koju su u SAD uspostavili RS i predsjednik Vlade Milorad Dodik neće nikada ići protiv BiH kao države, ali će snažno afirmisati Srpsku kao sastavni dio BiH.

– Opštepoznato je i da Haris Silajdžić ima svoje lobističke grupe u SAD, koje su vrlo jake i djeluju onako kako on to sugeriše, a to što su RS i Dodik uspostavili lobističku grupu je sasvim legalno i korektno – rekao je Kuzmanović za Srnu.

On je podsjetio da je lobiranje nametnula zapadna civilizacija i da je to institut koji je u SAD legalan, jer pri američkom Kongresu ime više od 50 lobističkih grupa koje legalno djeluju.

Glas Srpske

 

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare