Salkić i Ramić da se izvine što su podizali međunacionalne tenzije

0

ROGATICA – Opštinska boračka organizacija Rogatice očekuje od bošnjačkih političara da se izvine građanima Rogatice, javnosti Republike Srpske i cijele BiH jer su, zloupotrebljavajući krivično djelo počinjeno u rogatičkom selu Kukavice, podizali međunacionalne tenzije.

Iz Boračke organizacije Rogatica ističu da se po ko zna koji put potvrdilo da pojedini bošnjački političari unaprijed okrivljuju Srbe za krivična djela koja su počinili pripadnici njihovog naroda.

„Stvarni počinilac krivičnog djela u Kukavicama – Ermin Pavica inspirisan niskim pobudama, lažno je tvrdio da su mu upućivane prijetnje zasnovane na međunacionalnoj netoleranciji i ugrožavanju bezbjednosti povratnika i time je nanio ogromnu štetu dobrim međunacionalnim odnosima u Rogatici i šire“, navode iz Boračke organizacije.

Iz ove organizacije očekuju od nadležnih organa da, prilikom izricanja kazne, u obzir uzmu i izazivanje vjerske i nacionane netrpeljivosti koje je Pavica počinio, vjerovatno iz koristoljublja.

Boračka organizacija Rogatica uputila je zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, Policijskoj upravi Istočno Sarajevo i Policijskog stanici Rogatica na efikasnom radu na otkrivanju izvršioca i rasvjetljavanju krivičnih djela upućivanje prijetnji i paljenje motornog vozila i pomoćnog objekta u selu Kukavice.

Iz ove organizacije najoštrije osuđuju ishitrene, neodmjerene i nedobronamjerne izjave potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, potpredsjednika Vijeća naroda Keme Čamdžije, federalnog ministra izbjeglica i raseljenih lica Edina Ramića i ostalih zvaničnika Srpske, Federacije BiH i BiH koji su pokušali zloupotrijebiti krivično djelo u Kukavicama za sticanje jeftinih političkih poena u svom nacionalnom korpusu.

„Od Salkića, Čamdžije, Ramića i svih drugih političara koji su nedostojno reagovali u bezbjednosno osjetljivoj situaciji u Kukavicama, očekujemo da upute javno izvinjenje građanima Rogatice, javnosti Republike Srpske i cijele BiH, jer su nas neopravdano uznemiravali podizanjem međunacionalnih tenzija“, navode iz Boračke organizacije Rogatica.

Iz ove organizacije ističu da su političari, koji su posjetili počinioca krivičnog djela i dali mu podršku i pomoć, prejudicirali kvalifikaciju djela i počinioce.

„Takvim ponašanjem pokazali su da su neodgovorni, nespremni da sagledavaju društvene probleme u svoj njihovoj složenosti, fokusirani isključivo na sitan, lični politički profit, bez obzira na to koliko on ozbiljne posljedice može imati po zajednicu i odnose u njoj“, navodi se u saopštenju.

Čak i da je bilo međunacionalne „vatre“ u krivičnim djelima u Kukavicama, navode iz Boračke organizacije Rogatica, odgovorni političari morali su da je preveniraju da se ne proširuje, a ne da je gase polivanjem benzinom.

„Još jednom se pokazalo da su takozvani `obični ljudi` mnogo odgovorniji od političara, spremniji na toleranciju, bolji prema svojim komšijama i povjerljiviji prema institucijama sistema, a da su zlonamjerni političari ti od kojih prijeti realna opasnost i miru i zajedničkom životu“, navodi se u saopštenju.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo ranije je saopšteno da su Okružnom javnom tužilaštvu dostavili izvještaj protiv lica čiji su inicijali E.P. /29/ iz Rogatice zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela kojima je izazvao strah, uznemirenost i osjećaj ugroženosti na nacionalnoj osnovi.

Na osnovu preduzetih operativno-taktičkih i istražnih mjera i radnji policijski službenici Uprave došli su do saznanja da je E.P. u mobilni aparat vlasništvo F.P. ubacio sim karticu i sebi poslao poruke prijetećeg sadržaja, te da je zapalio putničko motorno vozilo „golf dva“, koje koristi, kao i pomoćni objekat.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare