Salata: Jedna osoba zaražena morbilima zarazi 15 novih

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jedna osoba zaražena morbilima zarazi 15 ljudi, što je svrstava u izuzetno zarazne i opasne infektivne bolesti, upozorila je juče u Istočnom Sarajevu specijalista infektologije LJiljana Salata.

„Jedna oboljela osoba od virusa gripe zarazi dva čovjeka, osoba oboljela od zaušaka zarazi oko sedam ljudi, a morbila 15. Mislim da te cifre dovoljno govore o kakvoj zarazi je riječ“, rekla je Salata novinarima uoči početka predavanja o temi „Šta znamo o morbilima“ u organizaciji Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Salata je naglasila da su infektivne bolesti veoma specifične, jer se iz časa u čas, iz dana u dan mijenjaju, što znači da mogu da budu lake, srednje teške i izuzetno teške sa komlikacijama, dok se neke, nažalost, završe i sa smrtnim ishodom.

„Apelujem da se građani, kada posumnjaju da imaju morbile ili su bili u kontaktu sa zaraženim, jave zdravstvenoj ustanovi i potraže stručni savjet, kako bi dobili prave informacije. Apelujem da svi roditelji zaštite svoju djecu i to učine odmah“, naglasila je Salata.

Roditelji veoma malo znaju o morbilima, dodaje Salata, jer se obično informišu putem društvenih mreža i nepouzdanih veb-sajtova, umjesto da kontaktiraju stručna lica koja su jedina kompetentna.

Prema njenim riječima, za epidemiju morbila kriv je kolektivni imunitet koji je pao ispod 95 odsto, a u nekim sredinama je čak i 80, 70, pa čak i 60 odsto, što je nedopustivo.

„Ja ne bih voljela da roditeljima kažem da im djeca imaju komplikacije, ali nažalost i to se dešava i komplikacije su veoma ozbiljne i mogu dovesti do upale srednjeg uva, sinusa, pluća. To je virusno oboljenje i daje odličnu podlogu da se na njemu razviju bakterijske infekcije koje se iskomplikuju i prouzrokuju teška oboljenja koja mogu da se završe i smrtnim ishodom“, rekla je Salata.

Ona ja navela da se u javnosti o mobilima mora više govoriti jer je to veoma ozbiljna bolest.

Salata je dodala da vakcinacija protiv morbila, koja je i zakonom propisana, odlično štiti od morbila, ali da postoje izuzeci, jer virus ima neke svoje stereotipe, odnosno, da postoji veliki broj virusa koji ima varijacije.

„Generalno vakcina daje odličnu zaštićenost od ove bolesti. Kolektivna vakcinacija od 95 odsto štiti nas koji smo vakcinisan, ali i one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisani. Mi koji možemo da se vakcinišemo pravimo zaštitni bedem kako vurus ne bi kružio u našoj populaciji“, pojasnila je Salata.

Ona je ukazala i da vakcinisane osobe koje obole od morbila nikada ne razviju teške kliničke forme i teške komplikacije, što je ogromna razlika u odnosu na one koji nisu vakcinisani.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Tijana Gavrić Mičić rekla je da je do sada na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo evidentirano dvadesetak djece i odraslih oboljelih od morbila.

„Uglavnom je riječ o nevakcinisanim licima i ovo predavanje organizovano je upravo s ciljem da se skrene pažnja na značaj vakcinacije, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najzaraznijih virusnih infekcija“, navela je Mičićeva.

Ona je dodala da nije moguće odrediti tačan broj oboljelih jer se neki odmah javljaju u privatne klinike i tu se liječe, a neki idu direktno u Bolnicu „Srbija“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare