Šakali sve češće kolju stoku

0

FOČA – Šakali su na području opštine Foča u posljednjih godinu dana zaklali više od 50 ovaca i jagnjadi, dok je srneće divljači stradalo mnogo više, tvrde mještani i fočanski lovci.

Područje Foče nikad nije bilo stanište šakala, ali se ova zvijer slična psu, koja se brzo razmnožava, pojavila prije pet-šest godina, a najviše je ima na području sela Dragočava, Brusna i Boljaradina. Procjenjuje se da u okolini ova tri sela ima od 30 do 50 šakala.

Predsjednik Mjesne zajednice Brusna Dragoslav Stanojević kaže da šakali prijete da istrijebe srneću divljač, a da njihovo zavijanje po noći plaši stanovništvo.

„Nije nimalo prijatno, vjerujte mi. Kad sam prvi put čuo zavijanje svaka dlaka na meni se digla, nisam znao o čemu je riječ. To je kao plač djece, kad se jedan oglašava, kao da dvadesetero djece odjednom plače, zaista je strašno čuti“, priča Stanojević.

Štetu koju šakal napravi na domaćim životinjama ne nadoknađuje se, za razliku od štete koju napravi medvjed, kao zaštićena divljač, ili vuk kao nezaštićena.

Stanojević je apelovao na mještane da pomognu lovcima, koji organizuju hajke, kao i na Šumsko gazdinstvo „Maglić“ da pomogne u suzbijanju ove štetočine.

„Pozivam sve stanovnike ova tri sela da pokušamo i finansijski podržati lovce, koliko možemo, da ljudi imaju volju da idu u hajku, jer oni nemaju neku korist ako ubiju šakala, samo mogu da nam pomognu. Mi bismo trebali da budemo fer i da im izađemo u susret, da ih podržimo, pa da ih častimo jagnjetom. Bolje da njima damo nego da ih jedu šakali“, kaže Stanojević.

U hajci na šakale, koju je juče na području Brusana i Dragočave organizovalo Lovačko udruženje „Bakić“, sekcija „Humić“, odstrijeljeni su jedan šakal i tri lisice.

U hajci je učestvovalo oko 60 lovaca i desetak mještana, a lovačko druženje je prekinuto zbog povrede jednog lovca, kojeg je zrno pogodilo u šaku.

(www.palelive.com / Srna / Foto: vijesti.in.rs)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare