Sačuvati od zaborava lik i djelo Marka Markovića

0

VLASENICA – U Narodnoj biblioteci u Vlasenici danas je održana prezentacija pod nazivom „Marko Marković od književnika do Solunca“, u okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“, posvećene jednom od najznačajnijih radnika u oblasti kulture u BiH u prvoj polovini 20. vijeka.

„Jedini je književnik koji je rođen u Zvorniku, ima ulicu u Zvorniku. Ivo Andrić uputio je posvetu Marku Markoviću povodom izdavanja njegovog romana `Na Drini ćuprija`, Meša Selimović u sjećanjima napisao je njegovu kraću biografiju, Tin Ujević ga spominje u nekim svojim zapisima, potpisnik je Novosadskog sporazuma, odlikovan je Ordenom za rad prvog reda“, naveo je autor prezentacije Stanislav Tomić, profesor u zvorničkom Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“.

Tomić je rekao je da je cilj da se ukaže na značaj književnika Markovića koji je, kako je naveo, u ovim krajevima zaboravljen.

„Dao nam je mnogo razloga da ga se sjećamo. NJegov značaj nije bio samo u književnosti, već i za zajedničko dobro, borio se za oslobođenje ovog naroda, dao doprinos i kao čovjek i kao književnik“, naveo je Tomić.

On je rekao da se osam godina bavi istraživanjem markovićevog života i djela i da je dosta toka spoznao i otkrio.

Manifestaciju „Dani Marka Markovića“ treću godinu zaredom organizuje Narodna biblioteka Zvornik, čiji je direktor Nega Stjepanović rekla da je Marković neko ko je dao veliki doprinos očuvanju kulture i srpskog jezika na području BiH, razvoju biblioteka i bibliotekarstva.

„Marković je bio istaknuti književnik i prijatelj, čovjek koji je drugovao sa našim značajnim piscima kao što su Andrić i Selimović“, istakla je Stjepanovićeva.

Ona je naglasila da je manifestacija, koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa na području Zvornika, regije, Republike Srpske i BiH, naišla na odličan odziv ljudi u okruženju.

Prema njenim riječima, u narednom periodu planiraju da pokrenu inicijativa da biblioteka u Zvorniku ponese Markovićevo, što bi bio omaž i zahvalnost za sve što je uradio na njegovanju srpske kulture.

U narednom periodu Narodna biblioteka Zvornik prikupljaće građu i dokumentaciju da bi uradila monografiju posvećenu Markoviću, a do tada djelo i značaj ovog velikana biće predstavljano prezentacijama.

„Kao neko ko njeguje zavičajne pisce smatramo da nas zavičajnost izdvaja od drugih. Zavičajna zbirka i zavičajni pisci su nešto što je karakteristika svake sredine ponaosob. Ono što mi imamo od naših zavičajnih pisaca i svaka biblioteka na svom području je nešto što ostavlja traga na našem postojanju i razvoju, kulturnom, privrednom i svakom drugom, u određenom periodu“, istakla je Stjepanovićeva.

Vlasenički književnik Aćim Todorović zahvalio je Matičnoj biblioteci iz Zvornika za prezentaciju lika i djela Marka Markovića i profesoru Stanislavu Tomiću koji je sve to istraživao i predstavio na najbolji način.

„Biblioteka u Vlasenici je ustanova kulture koja je uvijek za saradnju. Ovo je lijepo i edukativno i može da koristi svima, ljubiteljima kulture koji njeguju i poštuju zavičajne pisce, kulturu i kulturne radnike“, naveo je Todorović.

Marko Marković umro je na Palama 1961. godine. Objavio je, između ostalih, knjige „Kriva Drina“ i „Od sumraka i do zore“.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare