Saborni hram proslavio krsnu slavu

0

ZVORNIK – Zvornički Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice, koji je u izgradnji, proslavio je danas krsnu slavu Malu Gospojinu u prisustvu velikog broja vjernika.

Nakon Svete liturgije, koju je služio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje lokalnog sveštenstva, slomljen je slavski kolač sa kumovima i vjernicima.

Lukić je podsjetio da je Saborni hram prvi koji se na području grada Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka.

“Izgradnja sadašnje crkve u Zvorniku počela je 1817. godine, a završena je 1823. godine i od tada nije izgrađen nijedan pravoslavni hram, da bismo 2009. godine počeli izgradnju Sabornog hrama u kojem danas slavimo krsnu slavu. Do sada je izgrađena kripta površine oko 600 metara kvadratnih, te centralna kupola, a dva Zvonika podignuta su do visine od oko 34 metra”, rekao je Lukić.

U nastavku radova treba završiti zvonike, koji će biti visoki po 50 metara, kao i da se pokrije glavna i četiri male kupole, postavi stolarija, te uradi fasada.

On je zahvalio svim donatorima koji su pomogli dosadašnju izgradnju hrama, te pozvao sve ljude dobre volje i ugledne privrednike da prilozima pomognu dovršetak gradnje hrama, koji je neophodan jer je postojeća zvornička crkva premala za potrebe svih vjernika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments