Saborni hram proslavio krsnu slavu

0

ZVORNIK – Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku danas je proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu.

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, koji je sa kumom slave Bojanom Ivanovićem, zamjenikom gradonačelnika Zvornika, sveštenstvom i vjernicima slomio slavski kolač.

U okviru proslave slave hrama obavljeno je darivanje krstova i ikona, te litija oko svetinje.

Protojerej stavrofor Lukić rekao je da je Rođenje Presvete Bogorodice praznik radosti i spasenja.

On je dodao da se sa posebnom radošću gleda kako hram u proteklih 12 godina „raste“, radujući se svakom danu u kome se nešto novo završava.

„Privodeći započetu gradnju ikonostasa, započela je izrada živopisa hrama, urađen je patos u hramu i na tremovima, a ograđena je i porta hrama“, rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, slava je vrijeme kada se svodi bilans i analizira šta je urađeno u proteklom vremenu i kada se gleda unaprjed šta još treba uraditi.

Sveštenik Lukić je najavio da će za dvije godine ovaj hram biti osveštan, što je, kako kaže, zasluga Presvete Bogorodice, zaštitinice Sabornog hrama.

Gradnja sabornog hrama počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište na kojem se gradi.

Saborni hram ima pet kupola, od kojih je jedna centralana izgrađena u visini od 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine sa krstom po 55 metara.

Hram sa oltarom je dugačak 20, a širok 19 metara.

Saborni hram prva je pravoslavna bogomolja koja se na području grada Zvornika izgrađena nakon skoro dva vijeka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments