Sabor izvorne pjesme ispred Hrama Svetog Save

0
Sabor izvorne pjesme ispred Hrama Svetog Save

FOČA – Svjetlost vječnog života i radost najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa vjernici u Foči dočekali su u hramovima Srpske pravoslavne crkve u kojima su rano jutros služene vaskršnje liturgije.

U Hramu Svetog Ilije u Miljevini Vaskrs je dočekan tačno u ponoć, dok su u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u Foči liturgije služene u 5.00 časova, a u Hramu Svete Trojice u Ustikolini dva časa kasnije.

Predvođeni plamenom svijeće koji simbolizuje Vaskrsenje Hristovo, vjernici su tri puta okružili oko hrama uz pjesmu „Hristos uskrsnu iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova!“

Uz molitve i svečane pjesme Vaskrsenju Hristovom, koje su pjevali fočanski osnovci, obavljeno je pričešće vjernika i podijeljena su vaskršnja jaja, kojima su se najviše obradovali najmlađi.

Uz tradicionalno tucanje jajima, vjernici su jedni drugima čestitali praznik drevnim pozdravom „Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!“

Proslava Vaskrsa biće nastavljena Saborom izvorne pjesme „Nek se stare pjesme zapjevaju“, ispred Hrama Svetog Save, na kome će učestvovati dvadesetak muških i ženskih pjevačkih grupa iz Srpske, Crne Gore i Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments