Sa privrednicima pronaći mjere za sanaciju posljedica epidemije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Razvojne agencije grada Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević izjavila je Srni da je cilj Agencije doći do svakog privrednog subjekta, kako bi imali uvid u posljedice nastale zbog trenutne epidemiološke situacije, te kako bi mogle biti preduzete što adekvatnije mjere u njihovoj sanaciji.

Pandurevićeva ističe da je Agencija preduzela određene korake s ciljem ublažavanja negativnih posljedica virusa korona na privredu na području cijelog grada, te je izrađena aplikacija koja sadrži dva upitnika koji se odnose na samostalne preduzetnike i mala i srednja preduzeća, kako bi bile pronađene konkretne mjere koje će pomoći u saniranju ili ublažavanju štete koju trpi privatni sektor.

Ona napominje da je sada teško procijeniti dalji razvoj cijele situacije i do kada će trajati, ali je potrebno preduzeti određene pripremne korake kako bi bile indentifikovane oblasti koje zahtijevaju reakciju institucija kroz odgovarajuće mjere.

„Analiza tih upitnika će nam poslužiti kako bismo predložili određene dugoročne mjere Vladi Republike Srpske, koja je već preduzela određene korake za mart i april, što možemo pohvaliti. Upitnik sadrži tridesetak pitanja i bitno nam je mišljenje svakog vlasnika privrednog subjekta. Ostavljena je i mogućnost da i oni sami mogu da daju prijedlog za najadekvatniji način da se prevaziđu novonastali problemi“, istakla je Pandurevićeva.

Pandurevićeva naglašava da se upitnici odnose na sve privredne subjekte, bez obzira na djelatnost koju obavljaju.

Prema njenim riječima, iako su upitnici objavljeni nekoliko dana prije vaskršnjih praznika, do sada je popunjeno oko 60 aplikacija, a privrednici ih redovno kontaktiraju.

Ona navodi da su zainteresovanima upitnici dostupni na zvaničnoj i „Fejsbuk“ stranici gradske Razvojne agencije, kao i na portalu grada Istočno Sarajevo.

Pandurevićeva ističe da je, prema podacima Poreske uprave, na području grada registrovano više od 2.000 privrednih subjekata, a aktivnih je oko 480 sa kojima Agencija ima stalnu saradnju i njima su putem mejla proslijeđeni upitnici.

Ona je još jednom naglasila da nije vremenski ograničeno do kada privredni subjekti mogu da apliciraju i popune upitnike, a analize neće biti rađenje dok ne dođe do stabilizacije situacije i ne bude nastavljeno normalno poslovanje.

„Očekujemo i reprogramiranje sredstava IPA fondova, kao što je bilo i 2014. godine u vrijeme poplava, kada su sredstva iz EU preusmjerena za saniranje posljedica. Sada je najavljeno da će sredstva biti preusmjerena za sanaciju nastale štete u privredi“, navodi Pandurevićeva.

Pandurevićeva je istakla da Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo sve kapacitete stavlja na raspolaganje privrednim subjektima, kako bi mogli da adekvatno apliciraju i dobiju određena sredstva kada budu dostupna.

O svemu tome, građani će redovno biti informisani putem zvanične stranice Agencije i medija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare