Са представницима кинеских компанија о тунелском повезивању општина

5

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је током посјете Кини разговарао са представницима компаније „Синхидро Б7“ о конкретним пројектима који ће бити реализовани у овом граду, а фокус је био на евентуалној изградњи тунела Источно Ново Сарајево-Пале.

„Прије годину и по смо успоставили сарадњу са кинеском највећом енергетском компанијом `Пауер Чајна`, а прва активност о којој смо почели разговарати је могућа изградња тунела Источно Ново Сарајево-Пале којом би град добио урбану димензију, али и шири значај“, рекао је Ћосић.

Ћосић је навео да је у оквиру те сарадње Градска управа финансирала израду предстудије изводљивости за овај пројекат, а кинеска страна ових дана завршава израду студије изводљивости.

„Посјетили смо Дирекцију за међународне послове компаније `Пауер Чајна`, ту смо имали састанак, представили пројекат, а након тога у граду Ченгду посјетили компанију `Синохидро Б7` која има 12.000 запослених и д‌јелује у оквиру групације `Пауер Чајна`, која има 300.000 запослених. Фокус је био на даљим корацима у вези изградње тунела“, рекао је Ћосић.

Он је рекао да ће, након што студија изводљивости буде завршена, бити представљена Влади Републике Српске, као заинтересованој страни за сарадњу са градом у овом пројекту.

„Тада ћемо знати да ли ће се ићи у даљу реализацију пројекта. Они су дефинитивно компанија која може да изведе овај пројекат, а у могућности су да обезбиједе и банку која ће пратити цијели пројекат, али траже и одређене гаранције. Ми јасно знамо пут и у којем правцу идемо, али ћемо вид‌јети и у којој ће мјери Влада Српске граду одговорити позитивно у вези реализације овог пројекта“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је рекао да је у разговорима са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком добио подршку за овај пројекат и у тој функцији га представља, јер је јасно да град не може самостално бити носилац.

„По питању овог пројекта дошли смо до тачке када ћемо се одлучити да ли идемо даље или остављамо за нека друга времена. Разговарали смо и о потенцијалној заједничкој сарадњи у области соларних електрана, вјетроелектрана, пројеката у области саобраћајница“, навео је Ћосић.

Он је рекао да ће сарадњу са „Синхидро Б7“ наставити, напомињући да је то компанија која од прошле године има регистровану пословну јединицу у Источном Сарајеву.

Ћосић је навео да Источно Сарајево, као и цијела Република Српска, имају јако добру сарадњу са представницима Кине и амбасадором у БиХ Ђи Пингом.

Према његовим ријечима, та сарадња на нивоу дипломатских односа довела је до тога да значајан број кинеских компанија реализују инвестиције у Републици Српској.

„Ако се деси да не буде приче о тунелу, а убјеђен сам да ће бити, ми ћемо сарађивати на другим пољима. Отворили смо врата сарадње која се неће затворити овом посјетом коју смо имали недавно“, закључио је Ћосић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Рјешите прво воду на Палама. Какви тунели

Prioriteti trebaju biti, ne samo renovinje vodovoda, nego i obnova kanalizacije i otpad,toplina…
Rađenje studije izvodljivosti tunela između I. Sarajeva i Pala je prosipanje iz šupljeg u prazno (you know what I mean 😉)

Upravo 🎯! I ne samo obnova vodovoda, već i obećani „kapitalni projekti“ kao što su premještanje toplane i izgradnja toplovoda, odlaganje otpada…
Izrada studije izvodljivosti za tunel (koje je već plaćeno – „Градска управа финансирала израду предстудије изводљивости“) je presipanje iz šupljeg u prazno (you know what I mean 😉)

Ovo bi trebalo Sarajevo finansirati da smanji gužve na tranzitu i zagađenje vazduha

Valjalo bi pored tunela da se prokopa i kanal uzbrdo do Pala pa da se može ploviti brodom ili neka lux kruzer linija da plovi do Jahorine.
Kad je bal, nek je maskenbal!