Sa „Čika Gvozdenom“ do maksimalnog hoda

0

Dvanaestogodišnja Katarina Kovačević sa Pala jedan je od korisnika pomoći u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ – njoj je potreban uređaj za robotsku asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom, uz korištenje robotike.

„Sve ove godine trudim se da boljem hodam. Uz pomoć robota to bi i ostvarila“, ističe Kovačevićeva, koja voli školu, muzičko i sport, ali zbog usporenih koraka ne može u potpunosti da uživa u tome.

NJena majka Radmila kaže da je Katarina iz pete blizanačke trudnoće najmlađa, te da je do poroda došlo u osmom mjesecu, pa su ljekari morali da reanimiraju Katarinu, dok je kod sestre bliznakinje Ane bilo sve u redu.

„Poslije toga, kreće naša borba, posjete ljekarima. Nakon 13 mjeseci otišli smo na neuropedijatriju u Banjaluku, gdje nas je primila doktor Aleksandra Serdar, koja Katarinu vodi i dan-danas“, priča Kovačevićeva za Srnu.

Ona se prisjeća da su poslije tih pretraga prebačeni u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, gdje je Katarini ustanovljena cerebralna paraliza.

Prema njenim riječima, krenuli su sa vježbama, pet puta godišnje išli u Banjaluku, te vježbali pokrete koje je Katarina brzo savladavala. Prvo je došao sjedeći položaj, prebacivanje četvoronoške, puzanje, dizanje, i, na kraju, sa četiri godine je prohodala, a sa tri propričala.

Kovačevićeva kaže da je sada došao period brzog rasta, razvijanja, da moraju ići češće na vježbe jer je krenula skolioza s obzirom na njen obrazac hoda, pri kojem pravi veće krivine jer ima rotaciju iz karlice.

„Kada se kreće uz stepenice mora je neko držati za ruku, gubi ravnotežu“, dodaje Radmila.

Da bi Katarinin korak bio sigurniji potreban je robot koji željno iščekuju zahvaljujući tradicionalnoj akciji pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Republike Srpske „S ljubavlju hrabrim srcima“.

„Iščekujemo ga ne samo mi, nego i druga djeca i majke. Jedan postoji u Zagrebu i LJubljani i postigao je dobre rezultate. Zakazali smo termin sa vježbama u aprilu, pa se nadamo da će do tada stići kod `Zotovića`“, navodi Radmila Kovačević i napominje da su robotu dali i ime – „Čika Gvozden“.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Milenko Vujinović naglašava da je Katarina njihov član, te da je to vrlo uporna djevojčica, iako nema velike fizičke sposobnosti.

„Svojom upornošću uspijeva u velikoj mjeri da kompenzuje probleme. Radili smo sa njom i sportske aktivnosti, pogotovo plivanje, gdje je odlično savladala tehniku, ali joj i dalje nedostaje snage da pređe dužinu bazena“, ističe Vujinović.

On ukazuje na veliki gest predsjednika Republike Srpske jer će nabavka aparata za pomoć djeci u kretanju omogućiti još brži napredak Katarini, koja je borac sa vrlo malo snage.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i ove godine, deveti put, realizuje se akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“, u okviru koje će u nedjelju, 23. decembra, od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorištena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom, uz korištenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Srpskoj, ni u Srbiji.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare