Sa 10.000 KM ključ u bravu Turističke organizacije IS

0

Turistička organizacija Istočno Sarajevo možda proživljava svoje posljednje dane sa 10.000 KM, koliko im se godišnje dodijeli iz budžeta grada, koji pretenduje da bude lider u turizmu Republike Srpske.

Izdvajanje iz budžeta grada Istočno Sarajevo za podršku Turističkoj organizaciji, koju su osnovali, dovelo je u pitanje opstanak ove institucije, posebno od kada je u avgustu stupio na snagu novi zakon o boravišnoj taksi.

Savo Kovač, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo, potvrdio je da su u veoma teškoj situaciji, zbog čega se obratio Gradskoj upravi, ali i načelnicima opština.

„Šest zaposlenih ne prima plate već dva mjeseca, a prije toga isplaćivali smo 50 odsto plate. Vodeći ljudi u ovom gradu u svim javnim istupima tvrde da im je turizam prioritet i osnovna grana u razvoju, ali na djelu se to ne pokazuje. Ovo što dodjeli grad je dovoljno za kancelarijski materijal, ali uspijevali smo da sve ovo vrijeme obavljamo svoj posao, učestvujemo na berzama i promovišemo turizam ove regije, koja ima velike potencijale“, rekao je Kovač.

Naglasio je da od 30 turističkih organizacija koje djeluju u RS, samo ova u Istočnom Sarajevu nema ozbiljnu podršku osnivača, zbog čega očekuje da se ovo u dogledno vrijeme promijeni.

„Ili će grad kao osnivač preuzeti obavezu da finansira Turističku organizaciju, ili možemo staviti ključ u bravu. Ono što dobijemo za organizaciju nekih manifestacija su namjenska sredstva. Po novom zakonu o boravišnoj taksi, ovaj novac se ne može koristiti za materijalne troškove, a time ni plate zaposlenih u Turističkoj organizaciji, a određeni procenti od ovog prihoda ulažu se u promociju turizma i turistički razvoj loklane zajednice i RS.

Vinko Radovanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kazao je da će uskoro organizovati sastanak sa načelnicim svih šest opština grada, kao i čelnicima Turističke organizacije.

„Izmjena Zakona o boravišnoj taksi je nepredviđena okolnost i budžet je planiran znatno prije toga. Grad nema novca da sam preuzme obavezu finansiranja Turističke zajednice nego se tu moraju uključiti i opštine, a kakvu će one ulogu imati, zavisi od njihove odluke. Koliko mi je poznato, opštine su osnivači turističkih organizacija u RS, a time ostvaruju i prihode“, kazao je Radovanović.

Dodaje da turizam jeste u vrhu prioriteta razvojne strategije Istočnog Sarajava, ali da Jahorina nije jedini potencijal te bi se trebalo osvrnuti i na ostale turističke mogućnosti koje se pružaju u ovoj regiji.

Kovač kaže da je Banjaluka prošle godine izdvojila 1,1 milion KM za aktivnosti svoje Turističke organizacije, dok je Bijeljina podržala TO sa 236.000 KM, Laktaši sa 153.000 KM, Doboj sa 150.000 KM, pa čak i nerazvijena opština Gacko sa 111.000 KM.

Dodaje da je uz sve to neophodno ojačati rad inspekcije, jer se u sezoni prijavi više boravišne takse u Banjaluci nego u Istočnom Sarajevu, kada je posjeta Jahorini najveća.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments