Rusija za hitno ukidanje OHR-a

0

BANJALUKA – Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija insistira na hitnom zatvaranju OHR-a jer više nije neophodan, a u samovolji Kristijana Šmita, koji nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, vidi glavni faktor destabilizacije u BiH.

Kalabuhov je ocijenio neprihvatljivim uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH, te istakao da je uvjeren da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH.

On je naglasio da Rusija vidi BiH kao prijateljsku zemlju, te da računa na to da će rukovodstvo i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama.

„Okončano je doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona“, ocijenio je Kalabuhov u autorskom tekstu za „Glas Srpske“.

On je konstatovao da je trenutno u toku formiranje novog svjetskog poretka.

„Odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju. Faktički je u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina“, naglasio je Kalabuhov.

On je naveo da će specijalna vojna operacija, koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, biće vođena dok se ne ispune postavljeni ciljevi, odnosno potpuno unište izvori prijetnji bezbjednosti Ruske Federacije i njenih građana.

Kalabuhov je istakao da je uzrok energetske krize u Evropi pogrešna politika zapadnih država u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da „kazne“ Rusiju sankcijama i direktnom sabotažom kao što je bio slučaj sa projektima „Sjevernog toka“.

„Zbog njihovih antiruskih sankcija zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju. Na taj način dijalog o klimatskim promjenama je doživio kolosalan udarac“, naglasio je Kalabuhov.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare