Rusi za Zvorničane svirali na harmonici

0

ZVORNIK – U Zvorniku su večeras koncert održali mladi ruski umjetnici na harmonici Jegor Ipolitov i Dmitrij Kedrov sa Moskovskog Oblasnog koledža.

Direktor zvorničke Osnovne muzičke škole LJubiša Popović rekao je Srni da je večerašnji koncert prikazao nešto drugačije u odnosu na ono što se izučava u zvorničkoj muzičkoj školi.

„To muziciranje je na jednom višem nivou, a gosti iz Rusije svirali su djela ruskih, evropskih i južnoameričkih kompozitora, od baroka do muzike 20. vijeka“, istakao je Popović i dodao da su ovakvi i slični koncerti značajni za promovisanje umjetničke muzike.

On je naveo da je ruska škola od značaja za Republiku Srpsku, jer su na ovim prostorima prvi fakultetski obrazovani profesori na harmonici znanje sticali u Rusiji i po povratku formirali visoke škole za izučavanje harmonike.

Prema njegovim riječima, inicijativa za gostovanje Ipolitova i Kedrova u Zvorniku rodila se nakon njihovog učestvovanja na Međunarodnom festivalu harmonike u Ugljeviku.

„Na tom takmičenju, naši učenici ostvarili su dobre rezultate – Stefan Nestorović prvo mjesto i Petar Nikolić drugo mjesto“, dodao je Popović.

On je rekao da su gosti večerašnjeg koncerta – solista na harmonici Dušan Sekulić i profesor solo pjevanja Mirela Gernač iz Bijeljine, izveli nešto neobično – solo glas u pratnji harmonike.

Ipolitov je istakao da mu je u početku bilo teško da uči da svira harmoniku, ali da mu je sada lakše, jer je povećao časove vježbanja i smatra da je njegov nivo sve viši.

Organizatori koncerta bili su Osnovna muzička škola i Dom omladine, a ulaz za ljubitelje klasičnog muziciranja na harmonici bio je besplatan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments