Rukotvorine sa Sokoca za kupce u Americi

0

SOKOLAC – Šezdesetdevetogodišnja Sokočanka Slobodanka Bjeković već deset godina plete, hekla i veze odjevne predmete od vune i pamuka za kupce van BiH, a svoje penzionerske dane uljepšava novim kreacijama.

Slobodanka plete od malih nogu – taj zanat naučila je od bake i majke da bi prekratila dosadu tokom zimskih dana u selu Čitluci, kod Sokoca.

“Kada sam otišla u penziju, počela sam intezivnije da se bavim pletenjem i heklanjem, jer ne mogu ni jedan trenutak da budem besposlena”, objašnjava Bjekovićeva, koja je ovih dana svoje ručne radove izložila na Osmomartovskoj izložbi na Sokocu.

Prvo je počela da plete šešire za plažu na poklon dragim osobama, a potom su stigle i prve narudžbe.

Na nagovor kćerke koja živi u Novom Sadu krenula je sa pletenjom kupaćih kostima od pamučnog konca koji su privukli veliku pažnju kupaca na sajtu – “Boda`s Creations”, preko “ETSY portala”.

“Došle su i prve narudžbe iz inostranstva, pa je kćerka preuzela reklame i dopreme, a ja svaki dan dobijam nove inspiracije za rad, tako da nekada pozitivno iznenadim samu sebe svojom kreacijom”, kaže Slobodanka za Srnu.

Spojila je ugodno sa korisnim, a pomaže joj iskustvo u izboru i skladu boja koje je stekla kao trgovac u prodavnici tekstila, gdje je provela radni vijek.

Bjekovićeva, za koju u Udruženju građana “Aurora” kažu da je “žena zlatnih ruku”, ističe da svoje kape, šalove, rukavice, kupaće kostime, šešire i druge pletene, heklane i vezene odjevne predmete prodaje van granica BiH po povoljnijim cijenama.

“Nedavno sam kupcu u Americi prodala osam pletenih kapa, šal, nekoliko pari rukavica i zadovoljna sam, jer tamo jedna kapa košta 34 evra, a ovdje teško mogu da ih prodam i za dvedesetak KM”, navodi ona.

Slobodankine rukotvorine do sada su našle kupce u Grčkoj, Australiji, Hrvatskoj, a najviše u Americi, posebno u Arizoni.

Bjekovićeva ističe da sve odjevne predmete plete ručno od čistog pamuka i vune koje nabavlja u Novom Sadu, što kupci van BiH veoma cijene.

Kako je završena zimska sezona, uskoro prelazi na heklanje kupaćih kostima, bluza, šorceva i šešira za plažu.

“Ovih dana pletem dekice od bebi-plišane vune, koje su posebno tražene zbog prirodnog materijala, koji ne izaziva alergije kod najmlađih”, ističe ona.

Bjekovićeva ističe da do sada nije imala samostalnih izložbi, ali je učestovala na grupnim sa Sekcijom za društvenu aktivnost žena, koja djeluje u okviru sokolačkog Udruženja građana “Aurora”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments