Rudnik iz Pljevalja zagađuje rijeku Ćehotinu

0

FOČA – Omladinski pokret Foča pozvao je opštinsku vlast da reaguje povodom informacija da Rudnik uglja u Pljevljima u Crnoj Gori zagađuje rijeku Ćehotinu.
Iz nevladine organizacije „Da zaživi selo“ iz Pljevalja upozorili su da Ćehotini, koja se u Foči uliva u Drinu, prijeti ekološka katastrofa zbog izbacivanja otpadnih voda iz rudnika direktno u vodotok.

„Pozivamo svih 25 odbornika Skupštine opštine Foča da štite prava i interese Fočaka, da hitno preduzmu aktivnosti kako bi se ispitao kvalitet vode i mogući negativni uticaj po naše sugrađane“, navodi se u pozivu Omladinskog pokreta.

Crnogorske „Vijesti“ prenijele su da su, zbog ispuštanja otpadnih voda iz Rudnika uglja u korito rijeke Ćehotine, nadležni iz opštine Pljevlja podnijeli „zahtjev za intervenciju“ Upravi za inspekcijske poslove.

Prethodno su usmenu prijavu protiv Rudnika podnijeli ribolovci, a u lokalnoj upravi u Pljevljima tvrde da Rudnik u Ćehotinu ispušta otpadne vode koje prelaze maksimalno dozvoljene koncetracije, bez prethodnog prečišćavanja, te da su iz Rudnika obećavali da će uraditi takozvani taložnik, ali da do danas to nije urađeno.

Nadležni u opštini su ocijenili da ekološka inspekcija neće moći da reaguje na adekvatan način i kazni Rudnik, jer će se stanje vjerovatno promijeniti dok inspektor iz Berana dođe u Pljevlja, pišu „Vijesti“.

Iz Rudnika su potvrdili da je došlo do incidenta, navodeći da je „odvodnjavanje u preduzeću složen proces, koji povremeno može da izazove probleme tipa aktuelnog zamućenja“.

U ovom preduzeću tvrde da su u najvećem dijelu godine vode, koje se odvodnjavaju iz površinskog kopa, čiste i da ispunjavaju sve kriterijume o upuštanju u prirodni vodoprijemnik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare