Ručno pravljene makete jedrenjaka

1

Nedaleko od Pala, u mjestu Kadino selo, šezdesetosmogodišnji Milan Milanović pravi makete od drveta koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Milan Milanović /68/ iz Mokrog, opština Pale, svojim rukama napravio je makete drvenih jedrenjaka, od Nojeve barke, preko srednjovjekovnih do današnjih.

„Pravljenje drvenih jedrenjaka počeo sam 1996. godine. Sve što sam pravio, od Nojeve barke do današnjih, bilo je različito. Ništa nisam dva puta pravio“, ističe Milanović i dodaje da njegova djela predstavljaju presjek plovnih objekata kroz vijekove.

Prema njegovim riječima, u Nojevoj barci nalaze se sve životinje koje su osvijetljene sa 20 sijalica, a posljednju maketu koju je napravio bila je jedrenjaka „Viktorija“. Godinu dana ju je pravio, dva i po metra je duga, 180 centimetara visoka. Kilometrom kanapa sve je uvezao i postavio 50 sijalica.

Za izradu brodova Milanović koristi nekoliko vrsta drveta – jelovinu, borovinu, lipu, a ako je tvrđe, drvo kuva da ne bi pucalo prilikom izrade.

„Sve je ručno pravljeno do najmanjeg detalja, koristeći nožić, žagicu, turpiju, šmirgl-papir. Nema mašinske obrade. Na kraju slijedi lakiranje sa kistom bezbojnom uljanom bojom. Kada se par puta namaže uljana boja i kada se opraši, dobije se starinska boja“, pojašnjava Milanović.

On dodaje da brodove pravi prema osjećaju jer ga ovom zanatu niko nije naučio. Čitao je knjige o pomorstvu, njih, kaže, 2.000, i gledao filmove, pa mu je to od malih nogu „ušlo u krv“.

„Gledajući sliku, pravio sam identičan brod, jer se on mora napraviti kakav je nekada bio. Ideja mi dođe odjednom, mada znao sam i po sedam dana hodati oko kuće dok ne dobijem ideju“, naglašava Milanović.

Poslije srednjovjekovnih jedrenjaka, uslijedila izrada maketa etno naselja

Milanović kaže da je nakon izvjesnog vremena krenuo sa izradom maketa etno naselja. Pravio je crkve veličine televizije, pa čak i veće, zatim dimenzija 40h60 za koje treba 15 dana rada, te kućice u alpskom stilu.

Manastir Tronoša pravio je tri mjeseca, dimenzija 100h60h80.

Milanović naglašava da svaki brod ima ljepotu i posebnost, ali da zbog posla keramičara kojim se bavi, u posljednje vrijeme slabije izrađuje brodove.

Ručno pravljeni drveni predmeti mogu se pogledati i kupiti na Gradskoj pijaci Pale.

(www.palelive.com / Srna / Maja Krsmanović Brčkalo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Volio bi da posaljes ponudu za pojedine makete jedrenjaka.