Romsokove „Priče sa planina“ pred čitaocima

0
Romsokove

SOKOLAC – Iz štampe je izašla 14. samostalna knjiga sokolačkog književnika Milanka Borovčanina Romsoka „Priče sa planina“ u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Banjaluka i naišla na dobre ocjene recenzenata i čitalaca.

„Ispod ovog naslova ukoričeni su literarni medaljoni o našim planinama koje je pisac prepješačio srcem svojih koraka i naslikao olovkom svoje duše“, kaže
jedan od recenzenata književnik Milenko Jevđević Jevđo.

On u Romsokovim doživljavanjima planinarskog obilaska vrleti vidi priče u kojima sve umjetnički treperi od činjenica i pouka – život, moral, ljubav i ljepota.

Milanko Borovčanin Romsok za Srnu kaže da su njegove „Priče sa planina“ iznjedrene iz četrdesetak godina planinarenja, koje on smatra načinom života.

On je, kako objašnjava, samo preslikao, zabilježio, oživio i slovom svog jezika prenio te slike za neke druge ljude koji nisu imali sreću da uživaju u ljepotama visina i nepatvorene prirode.

Romsok je u šest priča sa planina „pustio duši na volju, da se vine iznad Romanije, Devetaka, Boričke visorani i Crkvine do Drine, luta Rzavskim bregovima, Mokranjskom i kotlinom Pjenovca, sobom pokupi i pod njegov skut privije sve ljepote krajeva koje je sa planinarskom družinom obilazio“.

Govoreći o Milanku Borovčaninu Romsoku, koji je objavio i dva romana, četiri knjige priča i pripovjetki, šest knjiga poezije, te jednu knjigu pjesama za djecu, recenzent ovog putopisa Milica Bakrač kaže da su „tijesni stihovi za sve te vrhove kuda je stizala planinarska i pjesnička noga“.

„Priče su ti lijepe, zanimljive, životne, ali lirika kojom su natopljene ovdje-ondje bljesne kao vatra na snijegu. Retrospekcija i introspekcija, što se prvenstveno uklapaju u hronološku naraciju, kompoziciju čine zanimljivom, a to budi radoznalost“, navedeno je u pismu Romsokovog prijatelja Boška Ćaćića, koje služi kao predgovor.

Milanko Borovčanin Romsok rođen je 1954. godine u selu Podgajine, kod Sokoca.

Kao medicinski tehničar radni vijek je proveo u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu, a iz odbrambeno-otadžbinskog rata izašao je sa Ordenom Krst milosrđa, najvišim odlikovanjem Republike Srpske za medicinske radnike.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Živi i stvara na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments