Romanijci položili ispit iz humanosti

0

Sokolac je danas bio na nogama. Sokočani su pokazali veliko srce, ogromnu humanost u akciji na prikupljanju pomoći za stanovništvo u ugroženim područjima od poplava. Volonteri Crvenog krsta i radnici Stručne službe Opštinske organizacije Crvenog krsta Sokolac radili su bez predaha.

Građani su u prostorije Crvenog krsta donosili hranu, odjevne predmete, obuću, ćebad, lijekove, sredstva za ličnu higijenu i drugo, ono što je najneophodnije  u ovom trenutku za one koje je  pogodila  velika nesreća.

Prema riječima sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta Sokolac Slobodanke Subašić, građani su neprestano donosili pakete  pomoći, iskazali  ogromnu želju da pomognu nevoljnicima u poplavljenim područjima u Republici Srpskoj.

Pored velikog broja pojedinaca koji su donijeli pomoć u hrani, odjeći, obući, ćebadima, lijekovima, sanitetskom materijalu, u akciju su se  uključila i privatna preduzeća, privatni preduzetnici. Firme „Čajević komerc“ i  Stolarija „Podromanija“ donirale su  po dvije hiljade maraka, za što je kupljeno ono što je najneophodnije  za postradale u poplavama. Pekara „Petrović“ obezbijedila je 100 hljebova. Treba pomenuti   humanost firme „Duga komerc“.  Jedna naša  sugrađanka u nekoliko navrata  iz prodavnice  donosila je  prehrambene  artikle , ali nas je zamolila da  joj ne pominjemo ime. Oduševljeni smo njenim humanim gestom. U toku dana biće otpremljena prikupljena pomoć u Doboj i Bijeljinu. Tri veća kombija će  stići na odredište  danas.  Naravno, nemoguće je  pomenuti sve  koji su se uključili  u  današnju akciju –  rekla je Subašićeva.

I u Mjesnoj zajednici Knežina danas je prikupljana pomoć za  ugrožena područja.  Sveštenik  Dražen Šljokić i predsjednica Mjesne zajednice  Ranka Todorović  bili su  centralne figure u organizaciji akcije.

Već od ranog jutra  radila je  ekipa  za prikupljanje pomoći za postradale u poplavama. Prikupljena je veća količina  prehrambenih artikala – brašna, mlijeka, ulja, odjeće za djecu i odrasle…  Ljudi su to od srca darovali onima kojima je u ovom trenutku pomoć najneophodnija, iako je  većina od njih u minulim ratnim godinama  napustila svoja  rodna ognjišta.  Bojan Rundić, Joco  Batinić,  Mladen Đerić, Dragan Kapuran i drugi  uložili su veliki trud  kako bi akcija dala željene rezultate. Trud se isplatio – kaže  sveštenik Šljokić i naglašava da će i narednih dana stanovnici sela u Mjesnoj zajednici Knežina  učestvovati u akcijama prikupljanja pomoći, koju će dostavljati  Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Sokolac.

Današnju akciju  pratili su i predstavnici opštine, među kojima je  bio i savjetnik načelnika opštine Dragan Bašević.

U akciju smo, pored Opštinske organizacije Crvenog krsta, uključili radnike  Opštinske uprave, Komunalnu policiju, brojne volontere Crvenog krsta, sportiste… Privatni preduzetnici  su  pokazali  veliku humanost, posebno oni što vode firme ,  „Čajević komerc“,  Stolariju „Podromanija“ i „Dugu komerc“ i „Onogošt“.

Hvala i  velikom broju pojedinaca koji su  se uključili u kolonu  humanista danas.  Sve što se dešavalo danas, ali i minulih dana, kada  se radilo na  prokopavanju  kanala pored magistralnog puta Podromanija – Rogatica, bilo je u organizaciji opštine, koja je obezbijedila  hranu za radnike, gorivo i sve  ostalo. Radovi još uvijek traju.  Spasili smo od plavljenja  veliki broj stambenih  i poslovnih objekata. Moram naglasiti da je bilo raznog podmetanja. Pojedinici su  to željeli predstaviti u drugom svjetlu,   zasluge pripisati sebi, što nije istina.  Bez obzira na to,  kanal  će se  spojiti sa  vodotokom rijeke Rešetnice u Glasinačkom polju –  kazao je Bašević.

Treba naglasiti da je danas  iz Istočnog Sarajeva u Šekoviće, Bijeljinu i Doboj  otpremljeno petnaest  kamiona sa pa prikupljenom pomoći. Sve je to urađeno u organizaciji Štaba za vanredne prilike Istočnog Sarajeva i  opština – članica ove gradske zajednice.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments