Rok bend iz Brazila snima spot na Sutjesci

0

FOČA – Opčinjeni spomenikom na Sutjesci, članovi popularnog brazilskog rok benda „Fresno“ ovih dana na Tjentištu snimaju spot za pjesmu „Probudi se“.


Brazilci godinama istražuju spomenik i kažu da su naučili sve o slavnoj Bici na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata i simbolici spomenika, koji je postao i simbol njihovog benda.

Frontmen ove grupe Lukas Silveira objašnjava da spomenik na Sutjesci, koji je urađen tako da prestavlja prolaz, kroz koji su partizani izašli iz njemačkog obruča, nosi univerzalnu poruku, koja može biti inspiracija ljudima širom svijeta.

„Spomenik je simbol traženja spasonosnog puta. Svako od nas ima svoju bitku i traži svoj životni put. Ova pjesma govori o tome i ovaj spomenik za nas ima ogroman značaj“, rekao je Silveira.

On objašnjava da je opčinjenost Sutjeskom počela kada je na internetu ugledao fotografiju spomenika, nakon čega je uspio pronaći autora fotografije, koji mu nije želio otkrivati mnogo detalja, već ga je uputio da sam istražuje i da posjeti Tjentište.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“, Silveira je prvi put boravio prije tri godine, kada je napravio fotografiju spomenika u zimskim uslovima, koja se našla na omotu njihovog albuma.

„LJudi u Brazilu, kada vide fotografiju, misle da je riječ o kompjuterskoj animaciji, niko ne vjeruje da je stvaran, jer zaista tako i djeluje. Prelijep je i izgledao kao da nije sa Zemlje, kao da je naučna fantastika“, priča Silveria.

Brazilci dodaju da nisu žalili novca ni truda da bi prešli put dug više od 10.000 kilometara.

„Cijeli budžet za spot uložili smo u put, jer je veoma daleko. Ne volimo veliku produkciju, tu smo samo mi, kamera i režiser, jer velika produkcija nije ni potrebna, ovo mjesto i spomenik su dovoljni“, priča Silveira.

Režiser spota je Banjalučanin Dajan Javorac, sa kojim su se Brazilci upoznali u Kataru.

Javorac otkriva da je spomenik glavna lokacija na kojoj se snima spot, a da su neki kadrovi urađeni na zelengorskim jezerima – Orlovačko, Donje i Gornje bare.

„Spot govori o situaciji kada nam `zapne` u životu i kako da se probudimo iz tog stanja“, kaže Javorac.

On objašnjava da se cijela dramaturgija spota zasniva na spomeniku. „U spotu, spomenik nećemo pretjerano otkrivati do samog finala pjesme, zato što nama možda jeste ili nije poznat, ali u Brazilu sigurno nije i ja ga čuvam kao otkriće na kraju spota“, rekao je Javorac.

Milionima obožavalaca u Brazilu, grupa „Fresno“ spot bi trebalo da prikaže za mjesec dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare