Rješavanje problema naknade za potopljeno zemljište

0

ZVORNIK – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas u Zvorniku rješavanje pitanja naknade za potopljeno zemljište u ovoj opštini, u dogovoru sa Vladom Srbije.

“Postoji dobra komunikacija sa Vladom Srbije po ovom pitanju i opredijeljenost da se rješavaju tekuće obaveze, a da se evidentira staro stanje i dug”, izjavila je Cvijanovićeva nakon razgovora sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem.

Ona je objasnila da Srbija i Republika Srpska imaju različite regulative u ovoj oblasti, a lokalna vlast treba da se uključi u traženje najboljih rješenja i tehnika, za šta je formirana zajednička radna grupa dvije vlade.

Cvijanovićeva i Stevanović su kao primjer za rješavanje starog dugovanja naveli mogućnost zajedničkih projekata ili izgradnje objekata na području Zvornika.

Stevanović je nakon razgovora sa premijerom Srpske izrazio zadovoljstvo što je Vlada Srbije spremna da razgovara o naknadi za potopljeno zemljište, koja je ovoj opštini posljednji put uplaćena 1991. godine.

Prema njegovim riječima, ta naknada bi iznosila oko milion evra godišnje.

“Spremni smo na sve ustupke i na razumijevanje, a jako nam je stalo da se isplata tekućih obaveza počne izvršavati”, rekao je Stevanović.

On je podsjetio da svu struju proizvedenu u hidroelektrani “Mali Zvornik” koristi “Elektroprivreda Srbije”, a cijelo akumulaciono jezero nalazi se na teritorije Zvornika.

Tokom razgovora u Zvorniku, Cvijanovićeva je najavila pomoć Vlade za rekonstrukciju porodilišta u gradu, koje je četvrto po broju poroda u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, Vlada će intervenisati i za konačnu legalizaciju oko 700 objekata u izbjegličkom naselju Branjevo, a dogovoren je i način za rješavanje problema izgradnje regionalne deponije u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments