Ristić: Prijavite svoja saznanja o žrtvama Jasenovca

0

BEOGRAD – Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić danas je, povodom 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti Jasenovac, pozvao sve koji imaju saznanja o žrtvama da to prijave tako što će popuniti formular na naslovnoj internet stranici Muzeja.

Ristić je u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, gdje je Muzej žrtava genocida organizovao skup „Kada prošlost progovori – Jasenovac, osamdeset godina kasnije“, istakao da Muzej i dalje vrši identifikaciju žrtava Drugog svjetskog rata na isti način kao i Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i druge relevantne svjetske institucije.

„Dobijamo veliki broj tih formulara svakodnevno i beskrajno smo zahvalni svim našim sugrađanima i sunarodnicima, jer nam to omogućuje da mnogo brže i efikasnije popunjavamo bazu i korigujemo je. Na taj način ćemo svi zajedno očuvati dostojanstveno sjećanje na sve naše stradalnike“, rekao je Ristić.

On je istakao da je danas tužan dan, kada je prije 80 godina uspostavljen sistem koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, u okviru Nezavisne Države Hrvatske, kao najmonstruoznije i najbrutalnije stratište u cijeloj Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Tim povodom, kako je naveo, Muzej žrtava genocida i Udruženje logoraša Jasenovca priredili su danas u Narodnoj biblioteci Srbije susret sa preživjelim zatočenicima tog logora smrti, na kojem su svoja svjedočenja o zatočeništvu u Jasenovcu iznijeli Gordana Radojičić, Slavko Milanović i Milinko Čekić.

„Mi u Muzeju žrtava genocida smatrali smo da na ovaj dan ne treba da govore istoričari, da ne treba niko da tumači, pojašnjava, vrednuje, već da treba da omogućimo da prošlost progovori autentičnim glasom i svedočenjima preživelih“, rekao je Ristić.

On je istakao da je preživjelih zatočenika Jasenovca sve manje i manje kako vrijeme prolazi i zbog toga su njihova svjedočanstva još dragocenija.

„Zamolili smo ih da to učine pred javnošću i da njih troje kao predstavnici stradalnog srpskog naroda u Jasenovcu po ko zna koji put progovore i saopšte svoja tragična, autentična svedočanstva o onome što su lično doživeli i, na svu sreću, preživeli. Stoga je ovo dan kada prošlost progovara i kada mi istoričari treba da budemo u drugom planu“, rekao je Ristić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare