Riješiti pitanje smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je danas posjetio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, rekao je da je najbitnije trajno riješiti pitanje smještaja ovog fakulteta, koji bi, kako je naveo, mogao da bude preseljen u prostor nekadašnjeg Studentskog centra Koran.

„Uvjereni smo da Vlada Republike Srpske podržava takvo rješenje, da fakultet bude preseljen na Koran, iako postoje problemi s obzirom na to da je objekat dugo predmet stečajnog postupka između Olimpijskog centra „Jahorina“ i preduzeća UPI koje danas ne postoji. Biće potrebna adaptacija jer taj objekat nije prilagođen potrebama ovog fakulteta“, rekao je novinarima Vuković, koji je danas posjetio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Miroslavom Lučićem.

Vuković je izrazio nadu da će problem biti riješen i da će Vlada dodijeliti objekat Fakultetu, napominjući da je to bolje rješenje od trenutnog.

On je rekao da postoje dvije opcije za rješavanje statusnog pitanja Fakulteta, te podsjetio da je ranije bilo pokušaja da bude smješten u dvoranu „Peki“ na Palama budući da je Skupština opštine Pale ranije dodijelila prostor Univerzitetu Istočno Sarajevo za konačan smještaj, ali da Rektorat i Ministarstvo obrazovanja i sporta nisu mogli da pronađu novac da taj prostor bude priveden namjeni.

Vuković je naglasio da je ovaj fakultet važan isto kao i ostalih sedam fakulteta koji imaju sjedište na području grada.

„Sa dekanom smo razgovarali o nekoliko važnih tema, a najbitnije za ovaj fakultet jeste njegovo statusno pitanje. Fakultet je došao u ozbiljnu fazu razvijenosti i postigao renome ozbiljnog fakulteta u BiH koji je priznat, ali svojom lokacijom na Stambolčiću narušava ugled“, napomenuo je Vuković.

Vuković je naveo da su razgovarali i o budućoj olimpijadi mladih „EJOF 2019“ koja će biti održana u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, odnosno o angažovanju velikog broja volontera neophodnih u organizovanju tako velikog takmičenja, te istakao da se u tom dijelu najviše očekuje od Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Vuković je odao veliko priznanje upravi Fakulteta, koja raspolaže sa stoodstotnim sopstvenim nastavnim kadrom, ističući da je došlo vrijeme da nakon 25 godina fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu moraju imati vlastiti kadar.

Dekan Fakuleteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović rekao je da na ovom fakultetu žele da se razvijaju, te da bi tom poslu mogli više da se posvete ako bi prešli na područje bivšeg studentskog centra na Koranu.

„Tamo postoji i bazen koji bi mogla da koriste i djeca osnovnih i srednjih škola. Da biste bili u vrhu osnovno je da imate svoj smještaj i lokaciju, a mi smo ovdje izdvojeni. Održavamo nastavu, trudimo se što bolje, ali smo udaljeni od Pala desetak kilometara, što je veoma teško i za studente i za nastavno osoblje, pogotovo u zimskim uslovima. Za nastavak rada i saradnju sa drugim fakultetima bilo bi bolje da pređemo u gradsko jezgro opštine Pale“, navodi Cicović.

On je naglasio da je na Vladi Republike Srpske da odluči da li će Fakultetu ustupiti dio sportsko-poslovnog centra Koran koji prema katastarskim česticama i pripada Vladi.

„Vidjećemo, a iskreno se nadamo i svjesni smo da i oni žele što bolji prosperitet Univerzitetu Istočnom Sarajevu, fakultetima, gradu i opštini Pale. Kada je riječ o dvorani `Peki` nismo sigurni da je ona adekvatno napravljena za nas, jer bi morala da se ulažu dodatna sredstva. Na drugima je da vide šta je bolje i prihvatljivije“, poručuje Cicović.

On je naveo da je zgrada Fakulteta starija od 100 godina, da je zaposleno 30 profesora, te da studije pohađa 500 studenata.

Cicović je zahvalio gradonačelniku i predsjedniku Skupštine grada za posjetu i sportske lopte koje su uručili fakultetu kao znak podrške.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments