Rijeka Bistrica – kraljica čistoće

0

Bistrica je rječica koja izvire na Jahorini, 7-8 kilometara južno od Pala. Za vrijeme Austrougarske okupacije je izgrađen moderni vodovod sa izvorišta Bistrice koji je i danas u upotrebi.

Sa izvorišta Bistrice se vodom snabdjevaju dijelovi Pala i Sarajeva. Vodovodna cijev ka Sarajevu ide preko Dovlića, Brusa, dolinom Ravna, sjeverno od glavnog vijenca Trebevića…

Vodotok Bistrice je u početku slab i Bistrica je mali potočić koji ulijevanjem sporednih voda jača, pa Bistrica u kanjonu, nekoliko stotina metara do svog ušća u Paljansku Miljacku postaje mala rječica.

Temperatura na izvorištu Bistrice iznosi oko 7 – 8°C, a na raznim mjestima vodotoka doseže do 14°C. Dužina toka je 776 metara, a najljepši dio Bistrice je svakako kanjon Bistrice u donjem dijelu njenog toka.

Bistrica je planinska rječica koju karakteriše bistrina, po kojoj je i dobila ime. Bistrina vode je ljeti, pri dugotrajnoj suši velika, u virovima dubokim preko 1 m vidi se dno.

Zbog bistrine i niske temperature vode, kao i usljed pojaćanog mehaničkog dodira sa vazduhom na brzacima i bukovima, javlja se i dovoljna zasićenost kiseonikom. Prisustvo u kanjonu i u blizini ovakvih planinskih rječica podiže raspoloženje, pa je Bistrica idealno meesto za odmor.

Bistrica je bogata potočnom pastrmkom, pa ovu rječicu vole ribari. Zahvaljujući svom toku i udaljenosti od Pala, Bistrica spada u najčistije riječno korito na području paljanske opštine. Od svog izvorišta do ušća Bistrica je kristalno čista. Krizno područje je izletište Radonjići i dio vodotoka pored puta za Jahorinu.

Nažalost, Bistrici kao i drugim rijekama prijeti opasnost zbog velike sječe šume na Jahorini i u blizini njenog izvorišta. Bistrica je u proteklih nekoliko godina značajno izgubila na svom vodostaju i ako se u budućnosti značajnije ne posvetimo zaštiti izvorišta ovom prirodnom dragulju prijeti nestajanje.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare