Ribolovci poribili Biošticu u mjestu Žunovi

0

SOKOLAC – Sokolačko Udruženje sportskih ribolovaca „Bioštica“ izvršilo je danas poribljavanje rijeke Bioštice u izdvojenoj ribolovnoj stazi u mjestu Žunovi sa 1.000 komada potočne pastrmke, za šta je izdovojeno 1.500 KM, rekli su Srni u ovom udruženju.

Potpredsjednik ovog udruženje Radislav Nešković rekao je da su ribolovci „Bioštice“ i pored otežanih uslova rada zbog virusa korona i borbe protiv izgradnje mini-hidroelektrane na rijeci Kaljina, ipak uspjeli zaokružiti značajan dio planiranih aktivnosti za ovu godinu.

On je istakao da Udruženju sportskih ribolovaca opština Sokolac nije uplatila sredstva od 2.000 KM dodijeljena na ime pomoći nevladinom sektoru.

Nešković je dodao da udruženje nema dovoljnu podršku i sokolačkog preduzeća „Vrelo Bioštice“ u očuvanju ribljeg fonda, koje kao javno preduzeće za distribuciju vode eksploatiše izvorište najveće rijeke na području ove opštine.

On je u ime sportskih ribolovaca, ekologa i ljubitelja prirode izrazio zahvalnost upravi sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“, na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Strahinjom Baševićem, za redovnu isplatu sredstava na ime nadoknade za pričinjenu štetu ribljem fondu prilikom izvlačenja šumskih drvnih sortimenata.

Ribolovci, naveo je Nešković, duguju zahvalnost „Romaniji“ i za pomoć u odbrani rijeke Kaljine od izgradnje mini-hidroelektrana.

Nešković je rekao da će na ovoj stazi biti dozvoljen izlov ribe u ograničenom broju i u određenom vremenskom periodu, uz propisane ribolovačke dozvole.

On je najavio da će za par dana na „Flajfišing spin“ /Flyfishing Spin/ stazi na Bioštici u mjestu Žunovi biti postavljene tri kamere, kako bi taj dio rijeke zaštitili od nesavjesnih ribolovaca.

Ribolovci „Bioštice“ su nedavno organizovali akciju krčenje, košenja i uređenja staze za „Flajfišing“ dužine oko jedan kilometar.

Nešković je podsjetio da su u proljeće ove godine članovi ovog udruženja izvršili poribljavanje rijeka, Bioštica i Kaljina sa 18.000 komada mlađi potočne pastrmke veličine do 10 centimetara, koja prema njihovoj procjeni veoma dobro napreduje.

Sportskim ribolovcima u poribljavanju rijeka, pomogli su pojedini donatori, među kojima izdvajaju Ognjena Borovčanina, koji je i danas pomogao u poribljavanju izdvojene ribolovne staze u mjestu Žunovi sa 1.000 primjeraka potočne pastrmke veličine 25 do 35 centimetara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare