Резолуција о Сребреници – рушење могућности да се живи у БиХ

0

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да резолуција о Сребреници која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН представља рушење могућности да се живи у БиХ и да ће све учинити да до свесрпског Васкршњог сабора убиједи предсједника Србије Александра Вучића да подржи одлуке које ће тим поводом донијети Српска.

Додик је рекао да ће Српска напустити одлучивање у БиХ и Српска ће свој статус регулисати тако да самостално настави даље.

Он је истакао да ће Народна скупштина Српске засиједати 18. и 19. априла и да ће донијети одређене одлуке, а биће организован и велики митинг у Бањалуци.

„Све ћу учинити да до 5. маја убиједи Вучић да подржи све одлуке које српска намјерава да предузме“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка највиших званичника Српске и Србије.

Предсједник Српске је навео да је обавијестио Вучића о ситуацији да је мимо процедуре покренута иницијатива о резолуцији о Сребреници.

„Тај акт је упућен без сагласности органа БиХ, представља само бошњачку страну и директно је упрен против Српске“, рекао је Додик.

Он је поновио да се у Сребреници није десио геноцид и да је то измишљена форма у којој су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде то пребаце на колективну одговорност српском народу.

Састанку у Вили „Мир“, осим Додика, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић.

О јаду ћемо забавити велике силе због резолуције о Сребреници

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће малена Србија о јаду да забави све велике силе које ће да донесу акт којим хоће да је казне, те да ће се борити до посљедњег тренутка за сваки глас против резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Вучић је, након састнака државног врха Србије и Републике Српске, рекао на конференцији за новинаре да Српска није дио УН и да у БиХ не уважавају када она има другачији став.

Он је истакао да ће Србија сама политичким невојним средствима да се супротстави свим НАТО земљама од Турске до Њемачке, с тим да зна да су јој шансе минималне, али ће се борити до посљедњег тренутка за сваки глас у Генералној скупштини УН и да је то предсједник Српске Милорад Додик тражио.

„А онда се ви правдајте како сте донели одлуку са 65 гласа `за`. Срачунајте им све ове земље, европске, оне што контролишу у Океанији, оне што контролишу на северноамеричком континенту и део исламских земаља. Део свакако неће да иде уз оне који су колонијалисти и уз оне који мисле да могу да доминирају светом својим диктатима“, рекао је Вучић.

Он је запитао шта ће радити када добију свега 10, 15 или 20 гласова више од оних који су против, а једини противник им је мала Србија.

„Русија је имала свега седам гласова у Генералној скупштини. Ја вам сад кажем, ми ћемо да имамо много, много пута више“, рекао је Вучић.

Он је упитао све из НАТО-а, пошто је јасно да су главни спонзори резолуције о Сребреници НАТО земље плус Руанда, односно 17 земаља, међу којима су велике силе Њемачка, Велика Британија, Америка, Француска и Турска.

„Ваљда су оставили по страни Хрвате и још неке који ће да буду много гласни, али да баш не би ишли толико да нас унижавају да не бисмо смели да причамо о Јасеновцу, Јадовну, Пребиловцима и свим осталим српским стратиштима“, рекао је Вучић.

Он је упитао све њих зашто баш сада обиљежавају 29 година Сребренице и зашто нису чекали 30 година?

„То је зато јер ће идуће године да имају мање влада које би то подржале него данас“, рекао је Вучић.

То је, додао је Вучић, зато што глобални југ добија све више простора у свијету, земље се ослобађају колонијалних стега, неће више да им служе и да их слушају као што су их слушали.

Друго питање које је Вучић поставио је да ли ће ова резолуција да додатно подијели народе и земље у свијету или да ли стварно мисле да ће то да буде усвојено једногласно?.

Он је рекао да Нијемци нису проглашени за геноцидни народ због онога што су учинили у Крагујевцу, Краљеву или Јајинцима у Другом свјетском рату.

Вучић је упитао земље НАТО-а шта то раде у региону и шта је смисао?

„Да прво Србима у БиХ кажете, не, ми нећемо са вама, ви сте геноцидни народ, а да вашим комшијама у Србији кажете, е, не интересује нас тај део аутопута и можемо једну траку да направимо за вас геноцидаше, а ми ћемо фини и поштени да идемо у ове друге две траке. Или ћете рећи, не, то нема везе, то је однос према прошлости. Стварно?“, рекао је Вучић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare