Rezolucija o razvoju grada na zajedničkoj sjednici 13. marta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas informaciju o Nacrtu teksta rezolucije o pravcima daljeg razvoja grada Istočno Sarajevo, povodom 30 godina od donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva, kako se grad prvobitno zvao.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da će 13. marta usvojiti ovu rezoluciju na svečanoj sjednici Skupštine grada, kojoj će prisustvovati odbornici svih šest skupština gradskih opština.

On je naglasio da rezolucijom, pored istorijskih činjenica, otvaraju put u budućnost.

„Želimo da naš grad bude povezan između svih opština, da još više razvijamo turizam, a naš oslonac je Univerzitet i tu moramo napraviti još čvršći spoj sa privredom“, rekao je on.

Koroman je naglasio da je Istočno Sarajevo grad sjećanja i da će u rezoluciji posebno biti istaknuto sve što on baštini kroz tradiciju i istoriju.

On je istakao da su u danas usvojenoj Strategiji razvoja grada za period 2023-2029. godine uvrstili i neke prijedloge odbornika SDS-a i time definisali put kojim će se kretati.

Strategijom je predviđeno i osnivanje slobodnih ekonomskih zona na području grada. Investitori bi bili obavezni da izvoze 50 odsto svojih proizvoda, a zauzvrat bi bili oslobođeni svih carina i poreza.

On je naglasio da je jednoglasno usvojena i Odluka o osnivanju javne ustanove Parka prirode „Trebević“ Istočno Sarajevo, čiji su osnivači grad Istočno Sarajevo i opštine Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo.

Koroman je rekao da je za vršioca dužnosti direktora Parka prirode „Trebević“ imenovan Mladen Samardžić.

Prema njegovim riječima, sada je potrebno da se uradi plan upravljanja Parkom prirode, program upravljanja, kao i pravilnik o redu i čuvarskoj službi.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac istakao je da je Klub SDS-a podržao Strategiju razvoja jer su usvojeni njihovi prijedlozi među kojima je i izgradnja Gimnazije na području Istočne Ilidže, izgradnja brze ceste Sarajevo-Brod na Drini, kao i brze ceste Sarajevo-Beograd.

Šehovac je rekao da je u Strategiju uvršten i njihov prijedlog izgradnje gondole koja bi povezala Istočno Novo Sarajevo, Istočnu Ilidžu i Jahorinu, kao i putno povezivanje Trnova sa Jahorinom.

Na današnjoj sjednici je usvojen i prijedlog odluke o dopuni Odluke o nagradama i priznanjima grada Istočno Sarajevo, te prijedlog odluke o dodjeli priznanja povodom 30 godina donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare