Rezolucija je signal Sarajevu da poštuje teritorijalni integritet Srbije

0

BEOGRAD – Predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih Živadin Jovanović izjavio je za Srnu da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji signal Sarajevu, koje očekuje poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, da i samo poštuje princip teritorijalne nepovredivosti drugih zemalja, a time i Srbije.

Ističući da je pravo organa Republike Srpske da izražavaju stav o svim pitanjima srpskog naroda, pogotovo egzistencijalnim, Jovanović je naveo da je to potvrda poznatih principijelnih stavova Srpske o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

„To je pitanje principa evropske bezbednosti i saradnje, poštovanja međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao pravne naslednice“, objasnio je Jovanović.

On smatra da je, u uslovima velike zabrinutosti cijelog srpskog naroda zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji i nasilja koje se sprovodi nad Srbima, Rezolucija značajan korak kojim se najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske određuje u odnosu na najnovije događaje na Kosovu i Metohiji.

„Tu zabrinutost, pojačanu zbog militarizacije severa Kosova i Metohije, odnosno pravljenja ilegalnih vojnih i policijskih baza, kao i pritisaka i pretnji srpskom narodu na Kosovu dele svi delovi srpskog naroda, uključujući i Srbe u rasejanju“, naglasio je Jovanović.

Ukazujući da nakon donošenja Rezolucije ostaje da se prati i procjenjuje kakvi će biti njeni efekti, Jovanović je zaključio da je u uslovima pojačanih tenzija i novih opasnosti po srpski narod na Kosovu i Metohiji izvijesno da je riječ o reafirmaciji principijelnih stavova Narodne skupštine Republike Srpske, koji su i do sada poznati.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je juče Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kojom se osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba na Kosmetu.

U Rezoluciji se podržavaju napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

U zaključcima se navodi da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

(www.palelive.com/Srna/Foto: ATV BL)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare