Revija starog srpskog filma

0

Na Palama sutra počinje revija starog srpskog filma /1914-1943/, koju organizuju „Srna film“ i Kinoteka Republike Srpske (RS) u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda, tokom koje će premijerno biti prikazan dokumentarni film „Srbija u velikom ratu“, koji prikazuje golgotu Srba tokom Prvog svjetskog rata. Tokom revije, koja će biti održana u Parohijskom domu do 11. decembra, biće prikazani filmovi koji su snimani od 1911. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, kao i četiri igrana filma, koji datiraju od 1941. do 1943. godine. Direktor „Srna filma“ Milovan Pandurević rekao je Srni da se već peti put na Palama organizuje Revija starog srpskog filma, kojim se želi popuniti praznina koja postoji u našoj svjesti o srpskom filmu.

„Većina našeg programa podjeljena je na segmente kao dokumentarni materijal, dokumentarni filmovi i igrani filmovi.

Većina ovih dokumentarnih filmova i materijala su u suštini nijemi filmovi koji prikazuju događaje iz istorije srpskog naroda“, naglasio je Pandurević. On kaže da su filmovi veoma zanimljivi i kao svjedočanstva o jednom vremenu, ili istorijskim događajima.Prema njegovim riječima, filmovi su zanimljiva tema za mnoge istoričare, etnografe i socijologe, jer čovjek kada pogleda film „Velika pijaca 1914“, stiče uvid u tadašnji način života, trgovine ili modu tog vremena. Pandurević je naglasio da će premijerno biti prikazan dokumentarni film „Srbija u velikom ratu“, koji prikazuje golgotu od početka Prvog svjetskog rata, prelazak preko Albanije, Solunski front i oslobođenje Srbije.

„Ovaj film, koji je uradila ekipa Jugoslovenske kinoteke, prikazan je u Kulturnom centru u Parizu, gdje je dobro primljen i kritičari su ocijenili da je jedan od važnih dokumentarnih filmova“, rekao je Pandurević. Pandurević je istakao da će biti prikazana i dva zanimljiva igrana filma sovjetske kinematografije koji prikazuju srpske patriote koji se dižu protiv fašizma. On je rekao da će u utorak 9. decembra u 19.00 časova u Kulturnom centru Pale, biti prikazano 11 dokumentarnih i dva igrana filma. Generalni pokrovitelj Revije starog srpskog filma /1914 -1943/ je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a pokrovitelj su paljanska Crkvena opština i opština.

sarajevo-rs.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare