Restauracija mosta Mehmed paše Sokolovića

0

Na inicijatvu Turske razvojne agencije (TIKA), juče je u Opštini Višegrad održan sastanak kojem su prisustvovali relevantni subjekti koji učestvuju u realizaciji projekta restauracije mosta Mehmed paše Sokolovića.

Prema riječima načelnika Opštine Višegrad Slaviše Miškovića, tema sastanka je bila analiza dosadašnjeg toka aktivnosti kao i pripreme za nastavak istih, sa idejom da se ovaj projekat od izuzetne važnosti privede kraju u 2015. godini.

Predstavnici TIKE izražavaju svoje zadovoljstvo po pitanju izvođenja radova kao i saradnjom sa načelnikom Opštine Višegrad koji je, kako navode, bio od velike pomoći tokom implemetacije projekta.

„Do sada smo radili na mnogim segmentima sanacije mosta. Ojačali smo temeljnu konstrukciju mosta, izvršili čišćenje i popločali dio mosta. U 2015. godini je planirano da se završi popločavanje preostalog dijela mosta, da se ukloni biljni pokrivač, završi vanjsko uređenje mosta i da se most osvijetli, što bi činilo završnu fazu u implementaciji projekta“, izjavio je Adem Murfa, koordinator TIKE za BiH ispred Predsjedništva TIKE Republike Turske.
On dodaje da će radovi na mostu biti obustavljeni do proljeća 2015. godine, kao i da će ćuprija ostati zatvorena za pješake.

„Nakon temeljnih razgovora i procjene stručnjaka donijeli smo odluku da ćuprija ostane zatvorena za pješake zbog sigurnosti građana ali i zaštite izvedenih radova“, rekao je Murfa.

(www.palelive.com / D.J.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare