Republika Srpska danas slavi pobjedu u odbrambeno otadžbinskom ratu

0

Na današnji dan 1992. godine osnovana je Srpska Republika BiH. Danas Republika Srpska proslavlja svoj 24. rođendan, Dan Republike Srpske, svoju krsnu slavu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Republika Srpska je rezultat pobjede srpskog naroda u odbrambeno otadžbinskom ratu i garant opstanka Srba na ovom prostoru. U borbi protiv muslimansko-hrvatske koalicije i NATO pakta svoj život za slobodu srpskih ognjišta dalo je oko 21.000 boraca.

Borci su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske i zbog toga se ovaj dan obilježava i kao dan zahvalnosti i sjećanja na srpske žrtve.

Danas Srpska ima sva obilježja jedne države i od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, te nastavlja kontinuitet srpske državnosti sa zapadne strane Drine. Srpska se prostire na 24.857 kvadratnih metara i u njoj danas živi 1.326.991. stanovnika.

Sastoji se od 57 opština i šest gradova. Najveći grad je Banja Luka i predstavlja sjedište većine institucija Republike Srpske. Srpska se graniči državnom granicom sa Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Hrvatskom, a međuentitetskom linijom sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska je član Skupštine evropskih regija, koja pruža podršku regijama u procesu evropskog proširenja i globalizacije. Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu doprinose unapređenju svih oblika saradnje sa institucijama i organizacijama u inostranstvu. Republika Srpska ima sedam predstavništva u inostranstvu i to u: Austriji, Belgiji, Izraelu, Njemačkoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare