Републици Српској нико неће судити, а посебно не пресуђивати

0

САРАЈЕВО – Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас у Сарајеву да Републици Српској нико неће судити, а посебно пресуђивати.

Уочи почетка рочишта о изјашњењу о кривици предсједника Републике Српске Милорада Додика по тужби Тужилаштва БиХ, Ковачевић је испред Суда БиХ рекао да данас овд‌је почиње процес најригиднијег политичког прогона у цијелом свијету.

Према његовим ријечима, ситуација у БиХ је таква да постоји човјек којег нико није изабрао, именовао, који нема никакав мандат, ни легитимитет, и за којег ће се испоставити да илегално борави у БиХ, а који је себи дао за право да буде изнад парламената, власти, изнад свега.

„Он је себи сада дао за право да прогони предсједника једне републике, Републике Српске, који је изабран на слободним, демократским изборима и на таквим изборима добио мандат од грађана и којег он сада гони што је извршавао своје уставом одређене дужности и обавезе“, истакао је Ковачевић и подсјетио да се уз Додика терети и вршилац дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милош Лукић, који је такође само испуњавао своје законске обавезе.

Ковачевић је у изјави медијима констатвао да је јасно да један странац који нема никакав легитимитет, никакав мандат, дао себи за право да мијења законе БиХ одређујући да ће онај ко не поштује његове одлуке кривично одговарати.

„Нажалост, живимо у таквој земљи у којој неуставан суд и неуставно тужилаштво поступају по одлукама таквог неизабраног странца, без икаквог мандата, који је у БиХ једино нико и ништа“, нагласио је Ковачевић.

Он сматра да је у БиХ све апсурд, од Кристијана Шмита, Суда и Тужилаштва којих у Уставу БиХ нема.

„У Анексу 10 Дејтонског споразума јасно пише како се именује виски представник, шта су му надлежности и мандат, а онда вам дође неко ко није изабран у складу са Дејтонским споразумом и ради све што пише да не може да ради“, додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, предсједник Републике Српске Милорад Додик доћи ће данас у Суд из простог разлога зато што га неко покушава терети, зато што је предсједник Српске и јер је радио оно што у Уставу Републике Српске пише да мора да ради.

„Да то није радио, он би пристао да понизи републику Српску и све њене грађане. С обзиром да то није урадио, да му је Република Српска изнад свега, што није пристао да се склони због пријетњи и санцкија, зато ће доћи“, нагласио је Ковачевић.

Он је поручио да ће се процес завршити на начин да ће они који су хтјели да понизе Републику Српску понизити себе.

„Једини побједник ће бити Република Српска“, рекао је Ковачевић, истичући да Српска нема намјеру да дестабилзује било шта у БиХ, али да граница постоји.

У Сарајево су данас, како би подржали Додика и Лукића стигли, замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић, шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, као и замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Александар Гогановић.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТРС/Zipaphoto/Borislav Zdrinja)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare