Rektor univerziteta optužuje privatne fakultete

0

Učenje na daljinu koje za sada organizuje nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj za rektora Univerziteta u Banjaluci Stanka Stanića je još jedan način na koji su prevareni studenti. On tvrdi da rukovodstvo privatnih fakulteta pod plaštom „učenja na daljinu“ organizuju klasičan vanredni studij koji je, inače, ukinut kada je usvojen Zakon o visokom obrazovanju pre tri godine.

– To da privatne visokoškolske ustanove imaju uslove da izvode učenje na daljinu je priča za malu decu. Stvar je u sledećem – privatnici upišu studente kao vanredne i kao takvi nemaju nikakvu obavezu da dolaze na predavanje, a sve to kvalifikuju kao učenje na daljinu jer naš zakon ne poznaje vanredno studiranje – kaže Stanić.
Šta će biti sa diplomcima koji su završili studije po ovom principu, ako se dokažu tvrdnje rukovodstva univerziteta nije poznato. U Ministarstvu prosvete kažu da će do kraja godine proveriti tvrdnje rukovodstva Banjalučkog univerziteta u okviru revizije privatnih visokoškolskih ustanova. Inače, prema podacima Ministarstva prosvete RS za sada dozvolu za izvođenje nastave na daljinu ima Panevropski univerzitet „Apeiron“ i Komunikološki koledž. Rukovodstvo obe ove ustanove negira tvrdnje predstavnika Banjalučkog univerziteta i kažu da je učenje na daljinu zahtevnije od redovnog studija.

– Naša nastava se snima i kompletan nastavni proces i svaka učionica ima kompletnu digitalizaciju što omogućava studentima da mogu onlajn da prate predavanja ili da kupe DVD. Investirali smo više od pola miliona maraka za učenje na daljinu, tako da nisu tačne tvrdnje Banjalučkog univerziteta i to možemo da dokažemo – kaže Darko Uremović, član Izvršnog odbora „Apeirona“.

„Aperion“ licencu za izvođenje nastave na daljinu ima samo za Banjaluku. Prosvetna inspekcija RS u ovoj godini „Apeironu“ je zabranila učenje na daljinu u Informativnom centru u Istočnom Sarajevu jer kažu da nisu ispunjavali uslove za ovakva predavanja.

Uprkos što u resornom ministarstvu kažu da nijedna druga visokoškolska ustanova, osim ove dve, nema dozvolu za učenje na daljinu na privatnoj Visokoj školi „Banjaluka koledž“ se, takođe, organizuje ovakav vid nastave. Direktor BLC Nenad Novaković tvrdi da ima dozvolu za učenje na daljinu, a na pitanje kako komentariše demanti Ministarstva prosvete, kaže: „Pitajte njih“.

– Imamo odobrenje za učenje na daljinu, ali nismo prijavili studente koji pohađaju ovaj vid nastave – kaže Novaković.

S obzirom na to da aktuelni zakon ostavlja dosta slobode visokoškolskim ustanovama u organizovanju nastave na daljinu, novi zakon koji je u pripremi, obećavaju u Ministarstvu prosvete preciznije će definisati ovo pitanje.

Neophodni uslovi za učenje na daljinu

Aktuelni Zakon o visokom obrazovanju RS propisuje učenje na daljinu, ali je visokoškolskoj ustanovi omogućeno da svojim aktima detaljnije propišu na koji način se može izvoditi ovakav vid nastave. Uredba resornog ministarstva propisuje koje tehničke uslove svaka ustanova mora ispuniti da bi mogla organizovati učenje na daljinu. Za sada, javni univerziteti u RS, zbog nepostojanja uslova ne izvode ovakvu nastavu.

(Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare