Рекреативни брдски маратон биће одржан 10. августа

0

Директор Олимпијског центра /ОЦ/ „Јахорина“ Дејан Љевнаић и предсједник Бициклистичког клуба „Форис“ Источно Сарајево Драган Стојановић озваничили су данас почетак сарадње која ће допринијети развоју бициклизма у региону, те најавили четврти рекреативни брдско-бициклистички маратон „Стазама олимпијских планина“ 10. августа.

Љевнаић је на конференцији за новинаре рекао да бициклизам представља будућност, која је саставни дио планинског туризма.

„Овим људима није лако да организују, промовишу бициклизам, али дефинитивно је то спорт који је у експанзији. Олимпијски центар ће увијек да стане иза оваквих пројеката и зато позивам што више људи, љубитеља бициклизма да дођу на Јахорину, јер ће сваки учесник трке имати бесплатну вожњу гондолом `Пољице`“, нагласио је Љевнаић.

Он је најавио да ће Олимпијски центар у наредном периоду у сарадњи са Бициклистичком клубом „Форис“ обиљежити нове стазе за бициклисте, те направити брдску бициклистичку стазу преко Равне планине до Пала.

„Желим да, осим пјешака, људи који воле хајкинг и оних који долазе на кампове, Јахорина врви од бицикиста, како би смањили употребу аутомобила, поготово у природи. Много је љепше користити бицикл, него квад. Треба да што више промовишемо здраве вриједности попут бициклизма“, нагласио је Љевнаић.

Он је истакао да је за 19 дана, колико траје љетна сезона, регистровано готово 30.000 вожњи на љетним садржајима које ОЦ „Јахорина“ пружа, те позвао држављане БиХ да посјете ову планину и искористе 50 одсто попуста.

Стојановић, који је и директор овог маратона, изразио је задовољство успостављено сарадњом са Олимпијским центром и приликом да ове године маратон стартује са врха Јахорине.

„Планирамо да возимо низ разне терене до пролазног циља на Равној планини, а затим да идемо до малог дома на Тврдимићима, те да наставимо до Трга `Србија` у Источном Новом Сарајеву. Ово је лијепа стаза и није претјерано захтјевна, а за учеснике ће бити постављен и довољан број окрепних станица“, навео је Стојановић.

С обзиром на то да је ово најатрактивнији маратон до сада, Стојановић је изразио наду и да ће се одазвати велики број бициклиста.

Студије показују да редовна вожња може смањити ризик од срчаних обољења за чак 50 одсто, а бициклизам је и изванредан начин да се смањи стрес и побољша ментално здравље, јер омогућава да се ужива у природи и свјежем ваздуху.

Олимпијски центар „Јахорина“ посвећен је подршци спортским активностима и промоцији здравих стилова живота.

Циљ је да се створи окружење у којем се спорт и рекреација могу успјешно развијати, а овај маратон је само један од многих корака који се предузимају у том правцу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare