Rekordan broj izlagača na jubilarnom „Gastrofestu“

0

FOČA – Na jubilarnom fočanskom desetom „Gastrofestu“, održanom u motelu „Brioni“ na istoimenom ostrvu na rijeci Ćehotini, 30 izlagača iz Foče i okolnih opština predstavilo je specijalitete ovog kraja.


Brojni posjetioci, među kojima je bilo turista koji borave u Foči, mogli su sinoć da probaju jela sa roštilja, pečenje i meso ispod sača, planinarski kotlić, ribu iz Drine, razna peciva i domaće pite, sireve sa kanjona Tare i iz Nevesinja, proizvode od pčela, specijalitete od borovnica, malina i drugog voća, kolače, voćne rakije, travarice, medovaču i domaće pivo.

Ugostitelji, pekari, ribari, planinari, poljoprivrednici, pčelari, berači šumskih plodova, proizvođači sireva, voćnih rakija i domaćeg piva potrudili su se da lijepo aranžiraju svoje proizvode, pa je „Gastrofest“, osim toga što je mamio mirisom i ukusom, bio i praznik za oči.

Motel „Brioni“, koji posluje u sastavu Kazneno-popravnog zavoda, hranu sprema od mesa i drugih namirnica koje proizvodi na sopstvenoj ekonomiji.

„Specijalitet kuće je epigram na kućanski način, koji sadrži podlogu rižu sa šampinjonima, zatim piletinu i teletinu, spremljene na razne načine – pohovane i punjene, te jelo sa roštilja. Tu je i pečenje, meso ispod sača, domaći kolači – od tufahija do baklava i urmašica. To je nešto što treba gajiti u našim krajevima, dočekati stranog turistu, stranog gosta, koji sigurno traži nešto tako, dosta im je bečkih, natur i pariskih šnicli“, kaže Dragan Ćalasan, šef restoranske sale motela „Brioni“.

Štand bogat specijalitetima od mesa imala je i konoba „Zlatna dunja“.

„Spremili smo teletinu ispod sača i fočanske ćevape. Imali smo mnogo voća, salata, sto je ostao prazan za desetak minuta, što najbolje govori da su gosti bili zadovoljni i sigurno dolazimo i naredne godine sa nekim novitetima“, kaže Milan Vasović iz Konobe „Zlatna dunja“.

Na „Gastrofestu“ su učestvovali i izlagači iz Višegrada, Rogatice, Istočnog Sarajeva, Nevesinja i Gacka, a posebnu pažnju privukli su vojnici LOT tima iz Slovačke, koji su predstavili svoje nacionalno jelo – gulaš sa knedlama uz slovačko pivo, rakiju i liker.

Manifestaciju je uspješno i ove godine priredila Turistička organizacija Foča, čiji direktor LJeposava Đajić ističe da se fočanski ugostitelji sve više trude da na svom meniju imaju razna tradicionalna jela.

„Naravno, efekat toga je pozitivna povratna informacija, odnosno odlični utisci gostiju koji dolaze u Foču. Oni su oduševljeni tradicionalnim jelima koja nude restorani i proizvođači zdrave hrane“, rekla je Đajićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare