Registrovano 556 poljoprivrednih gazdinstava

0

Na području opštine Pale, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, do 20. juna registrovano je 556 poljoprivrednih gazdinstava, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ove opštine Vedrana Hršum.
Hršumova je napomenula da poljoprivrednici koji se odluče da registruju svoje poljoprivredno gazdinstvo, mogu to učiniti u APIF-u besplatno.

Ona je navela da registracija ne daje stvarnu sliku o broju poljoprivrednika kojima je poljoprivreda jedina djelatnost i koji žive isključivo od nje, već sliku o broju, strukturi i karakteristikama poljoprivrednog gazdinstva.

Hršumova kaže da je registracija važna i neophodna ako korisnici žele ostvariti pravo na bilo koji vid podsticaja, bilo kod resornog ministarstva ili opštine.

Prema njenim riječima, iako opština Pale ima dobre preduslove za razvoj poljoprivrede, ona još znatno zaostaje u odnosu na razvoj privrede u cjelini, ali naglašava da će se u narednom periodu, u saradnji sa drugim institucijama, raditi i na tom pitanju.

Hršumova je rekla da opština Pale podržava razvoj poljoprivrede i privrede tako da je i ove godine u budžetu za te namjene planirano više od 100.000 KM bespovratnih sredstava, od čega je za poljoprivredu namijenjeno 22.000 KM, za privredu 58.000 KM, za subvencionisanje otkupa mlijeka 15.000 KM, za ispitivanje plodnosti i kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 10.000 KM i za pomoć stanovništvu zbog štete pričinjene od divljih životinja 10.000 KM.

“Bespovratna finansijska sredstva za nabavku plastenika obezbijeđena su za osam korisnika u iznosu od po 500 KM, za 10 korisnika po 1.000 KM za nabavku poljoprivredne mehanizacije, za tri korisnika po 1.000 KM za nabavku sadnica jagodičastog voća. Po 1. 000 KM dobili su jedan korisnik za proizvodnju strnih žita i dva korisnika za proizvodnju krompira i ostalog povrća, te po 1.000 KM po jedan korisnik za podsticaj za uzgoj i držanje muznih krava i za uzgoj priplodnih junica”, precizirala je Hršumova.

Kada je riječ o podsticajnim mjerama sa republičkog nivoa, ona navodi da poljoprivrednici uglavnom koriste podsticaj za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kao i podsticajna sredstva za dodjelu
regresiranog dizel goriva.

Hršumova je rekla da je u opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti zaključno sa 5. avgustom registrovano 317 zahtjeva za dodjelu regresiranog dizel goriva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments