Referendum je demokratski odgovor nametnutoj odluci jednog naroda

0

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ saopštila je da u potpunosti podržava zajedničku odluku svih političkih subjekata iz Republike Srpske da se sprovede referendum o Odluci Ustavnog suda BiH, ističući da je 9. januar najvažniji datum u istoriji Republike Srpske.
Održavanje referenduma ova asocijacija smatra kao demokratski odgovor nametnutoj odluci predstavnika jednog naroda, podržanoj od nekih predstavnika međunarodne zajednice, koja podsjeća na odluke koje su po istom scenariju bile donošene pred sam početak rata u BiH.

„Kao što je istorijska činjenica da je Republika Srpska stvorena 9. januara 1992. godine, da je stvorena voljom srpskog naroda, ne smije se zanemariti i da je Republika Srpska i datum njenog stvaranja međunarodno verifikovan potpisivanjem Dejtonskog sporazuma“, navodi se u saopštenju.

„Stvaraoci Republike Srpske“ napominju da Srbi nisu protiv Ustavnog suda BiH, nego su protiv zloupotrebe Ustavnog suda, koja se jasno desila u slučaju odlučivanja o apelaciji povodom Dana Republike Srpske.

Posebno zabrinjava, kako kažu, nedosljedan stav Savjeta za primjenu mira u BiH, koji poziva na imperativnu primjenu Odluke Ustavnog suda o Danu Republike Srpske, a da nijednim gestom ne ukazuje na problem da više od 90 odluka Ustavnog suda BiH, koje se uglavnom odnose na Federaciju BiH, nikada nisu sprovedene.

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ smatra da je demokratsko izjašnjavanje građana na zakazanom referendumu 25. septembra najbolji odgovor na sve iznesene dileme.

Iz Asocijacije su pozvali sve strane u BiH da se uzdrže od teških riječi i da se posvete demokratskom dijalogu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare