Rebalansom povećana budžetska sredstva za 74.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 7.830.000 KM, što je za 74.000 KM više u odnosu na planirani.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je osnova za ulazak u proceduru izrade rebalansa budžeta povećanje rashoda po osnovu sudskih izvršenja za 283,85 odsto koja nisu bila planirana budžetom.

On je naglasio da pristigla sudska izvršenja iznose 499.000 KM, dok je budžetom za ove namjene planirano 130.000 KM.

Samardžija je odbacio tvrdnje odbornika SNSD-a da je ovaj budžet potrošački, naglašavajući da je učešće bruto plata u budžetu 20 odsto, dok je u opštinama u stastavu grada taj broj znatno veći, kao i da funkcioneri u gradu Istočno Sarajevo imaju najmanje plate u regionu.

„Smanjili smo plate i troškove administracije kako bi održali politiku i ciljeve koje je usvojila gradska skupština“, rekao je Samardžija.

Odbornici su usvojili i Nacrt budžeta za 2014. godinu, koji je planiran u iznosu od 8.084.000 KM, što je za oko 300.000 više u odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Nacrtom budžeta za iduću godinu planirani su poreski prihodi od 5.020.000 KM, što je za 2,38 odsto manje u odnosu na rebalans ove godine, dok su neporeski prihodi 1.710.000 KM, odnsno u istom iznosu kao i u rebalansu.

Grantovi su planirani u iznosu od 94.000 KM što je za 82,15 odsto više u odnosu na rebalans, transferi između budžetskih jedinica od 30.000 KM, dok su ostala primanja 1.230.000 KM, što je za 35,46 odsto više u odnosu na rebalans ove godine.

Protiv rebalansa za ovu i Nacrta budžeta za 2014. godinu glasali su odbornici SNSD-a, koji tvrde da su budžeti potrošački bez razvojnih komponenti.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj rekao je da su kroz budžete najviše zapostavljeni mladi ljudi koji se bave sportom, naučnoistraživačkim radom, omladinskom politikom.

„Mogu shvatiti da se smanji broj stipendija, ali ne mogu da shvatim njihovo ukidanje“, rekao je Šešelj i dodao da je u gradu prisutan trend ukidanja preduzeća, Radio-televizije /RTV/ Istočno Sarajevo, stipendija.

Šešelj je istakao da grad Istočno Sarajevo treba da bude grad mladih, ali da to neće postati kroz ovakve budžete.

Odbornici su danas prihvatili nformaciju o aktivnostima na rješavanju problema RTV Istočno Sarajevo u kojoj se navodi da treba tražiti nove načine za kvalitetnije medijsko predstavljanje grada.

Vršilac dužnosti direktora RTV Istočno Sarajevo Branislav Ilić upoznao je odbornike da je juče dobio informaciju da se u rješavanje problema uključio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je naložio Vladi Srpske da se iznađu mogućnosti i novi modus za opstanak i finansiranje ove medijske kuće.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare