Rebalansom budžet umanjen za oko 250.000 km

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 5.122.000 KM, što je za oko 250.000 KM manje u odnosu na plan.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić istakao je da je razlog rebalansa loš priliv sredstava u opštinsku kasu po osnovu PDV-a, prodaje zemljišta i naplate zemljišne rente i uređenja.

“Bili smo prinuđeni da neke stavke rebalansiramo nadole. Na sreću, dobro je što nismo trošili više nego što smo ostvarivali”, rekao je Ćosić i dodao da su rebalansom umanjena sredstva samo određenim kategorijama budžetskih korisnika.

Prema njegovim riječima, sredstva za kapitalna ulaganja povećana sa 150.000 KM na 290.000 KM.

On je rekao da nisu prihvaćeni amandmani SDS-a. “Riječ je o dopadanju i samodopadanju određenoj populaciji koja je zakinuta, ali ne možemo trošiti pare kojih nema”, naglasio je Ćosić i dodao da ne želi da daje lažna obećanja.

Ćosić je najavio da će se do kraja godine raditi i novi rebalans budžeta koji će “opet ići prema dole”, ali ne u značajnom iznosu.

Prema njegovim riječima, taj rebalans će se raditi zbog preraspodjele sredstava po određenim stavkama za koje je planiran novac, a nije utrošen.

On je naglasio da su na današnjoj sjednici prihvaćena i tri prijedloga izmjene regulacionih planova, jer je u prethodnim godinama postojala gradnju bez dozvola i sada te objekte treba legalizovati. “Ovim ćemo staviti tačku na to i više neće biti divlje gradnje”, istakao je Ćosić.

On je naglasio da se izmjenom regulacionog plana Vranješ legalizuju dva poslovna objekta koji su izgrađeni prije 10 godina, od kojih jedan 90 odsto proizvodnje izvozi.

Protiv rebalansa budžeta glasali su odbornici SDS-a, koji tvrde da su u budžetu samo plate administrativnog aparata povećane, a sve ostale stavke smanjene.

Odbornik ove stranke Slavko Tošović naveo je da je opštinska administracija za plate i davanja radnicima potrošila skoro 60 odsto budžeta. “U ovakvoj ekonomskoj krizi kada se krešu troškovi načelnik dozvoljava takav luksuz da poveća broj zaposlenih za 10 ljudi”, rekao je Tošović i dodao da je SDS predlagao amandmane kako bi se pomoblo komunalnim preduzećimaa koja su u teškoj situaciji, što nije prihvaćeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments