Rebalans budžeta zbog štete pričinjene poplavama

0

Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, s ciljem relokacije sredstava za štetu pričinjenu u posljednjim poplavama.


Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević izjavio je novinarima nakon sjednice da se rebalansom ne smanjuje ukupan budžet, koji ostaje u iznosu od 8.900.000 KM, nego će se samo izvršiti relokacija sredstava, zbog čega će sredstva namijenjena za neke projekte biti utrošena za saniranje posljedica nastalih posljednjim poplavama.

Kovačević je istakao da su Pale, u odnosu na druge gradove u Republici Srpskoj, pretrpjele manju štetu, ali za uslove u ovoj opštine i to je velika šteta, koja je u domaćinstvima i na infrastrukturi procijenjena na oko 200.000 KM.

On je naglasio da je u poplavama oštećeno oko 30 domaćinstava i na ovaj način će pokušati da se ublaži njihova štetu, a već je započeta sanaciju puta prema pećini Orlovača, dok je opština u pregovorima oko popravke oštećenog mosta u mjestu Rogoušići.

Prema njegovim riječima, sanirano je oko osam klizišta i sve to mora da se obuhvati rebalansom budžeta.

„Do usvajanja rebalansa budžeta komisija će utvrditi tačne štete, a opština će do tada utvrditi kriterijume na osnovu kojih će se vršiti dodjelu novčanih sredstava“, rekao je on, dodavši da će pitanje štete pričinjene na infrastrukturi biti rješavano u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Kovačević je istakao da je Skupština opštine danas donijela odluku o uslovima za nastavak radova na izgradnji šetališta i centralnog trga čime će biti definisan centar Pala.

„Na ovaj način ćemo zaokružiti ovaj projekat koji je započet nakon rata. Za mene, moje saradnike i odbornike je velika čast da završimo ovaj kapitalni projekat, jer slične projekte, zbog teške ekonomske situacije, mnoge opštine nemaju“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sve ovo se radi s ciljem da se opština Pale pokaže u najboljem svijetlu kao studentski i turistički grad.

Kovačević je naglasio da je ukupna proračunska projektna vrijednost oko 850.000 KM i nada se da će ukupna tenderska vrijednost biti nešto manja.

On očekuje da će do 2016. godine trg i šetalište biti završeni, a obuhvataće i novi Saborni hram i izaći na Univerzitetsku ulicu.

Kovačević je zahvalio svim odbornicima za podršku usvajanju izvještaja o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Pale, naglasivši da je danas teško voditi javna preduzeća, pogotovu zato što su prihodi u opadanju.

„Mi smo se kao osnivač trudili da redovno servisiramo sve naše obaveze zakonom predviđene“, rekao je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare