Rebalans budžeta veći za dva miliona KM od plana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 7.650.000 KM, što je za dva miliona KM više u odnosu na plan, koji je iznosio 5.580.000 KM.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić istakao je u pauzi zasjedanja da je riječ o neutrošenim sredstvima iz prethodne godine, dijelom nepovučenih kreditnih sredstava i sredstvima dobijenim od viših nivoa vlasti.

„Riječ je o 530.000 KM kreditnih sredstava prenesenih iz 2013. godine, 500.000 KM kreditnih sredstava iz ove godine, 350.000 KM sredstava doznačenih od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izgradnju dječijeg obdaništa“, rekao je on.

Ćosić je istakao da je 410.000 KM planirano za socijalno zbrinjavanje radnika „Raopa“, 110.000 KM za izgradnju spomenika Gavrilu Principu i adaptaciju dijela galerije „Kućanski“, 35.000 KM od Ministarstva civilnih poslova BiH za galeriju „Kućanski“, 13.000 KM za igralište u Topliku i manji dio sredstava doznačenih od viših nivoa vlasti.

Ćosić je naglasio da je rebalans budžeta rađen zbog toga što su ova sredstva dobijena od viših nivoa vlasti i moraju se evidentirati, a namijenjena su samo za kapitalne investicije.

Na pitanje da li i pored ovog viška prenesenih sredstava ima deficita u budžetu, Ćosić je rekao da će se to znati nakon izvještaja o izvršenju budžeta.

„Jako smo ponosni da u ovom budžetu imamo više od dva miliona KM namijenjenih za kapitalna ulaganja“, rekao je Ćosić i dodao da je Istočno Novo Sarajevo opština u sastavu grada koja je najviše sredstava izdvajala za kapitalne projekte.

Ćosić je naglasio da je namjera da kroz Nacrt budžeta za 2015. godinu, koji je danas usvojila Skupština u iznosu od 6.125.000 KM, nastave sa kapitalnim projektima kao što je završetak dječijeg obdaništa, radova na proširenju Doma zdravlja.

Prema njegovim riječima, u 2015. godini planirano je da se izgradi još jedno dječije igralište i fekalni kolektor na Katića brdu, te proširi gradski prak prema Sportskoj dvorani. „Planirana su i sredstva za subvenice za privredu i poljoprivredu, za stipendiranje studenata, prijem pripravnika“, dodao je on.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Slavko Tošović istakao je da su oni glasali protiv nacrta rebalansa budžeta, jer je povećanja budžeta fiktivno i zato što „tih 7.650.000 KM nema“.

„Mi smo u opštini u tekućem deficitu, a kolikom, tek ćemo vidjeti, jer do sada opština ima neizmirenih obaveza oko 500.000 KM, a ima i dugovanja prema dobavljačima i izvođačima radova“, rekao je Tošović i dodao da opština ne može da servisira ni kredite, već traži odgađanje otplate.

Tošović je naglasio da su odbornici SDS-a glasali i protiv Nacrta budžeta za 2015. godinu, jer su ocijenili da je nerealan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare