Razgovarano o mogućnosti otvaranja Centra za japanski jezik

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić sastao se sa ambasadorima Japana i BiH Makotom Itom i Sinišom Berjanom, a jedna od tema je bila mogućnost otvaranja Centra za japanski jezik, istoriju i kulturu i eventualnom uvođenju japanskog jezika.

Do kraja godine očekuje se potpisivanje sporazuma o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa nekoliko japanskih univerziteta, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sagovornici su se dotakli teme eventualnog uvođenja japanskog jezika kao izbornog predmeta na odgovarajućim studijskim programima Filozofskog fakulteta.

U narednom periodu, uz posredstvo Ambasade BiH u Japanu, planirana je realizacija istorijskog časa na kojem bi se govorilo o posljedicama upotrebe atomskog oružja i o iskustvima japanskih gradova Hirošime i Nagasakija iz Drugog svjetskog rata.

Na sastanku je bilo riječi o razmjeni akademskog osoblja i studenata kao i mogućnosti nastavka postdiplomskih studija za domaće studente na japanskim univerzitetima, kroz bilateralne sporazume.

Razgovarano je i o realizaciji posjete dekana medicinskih fakulteta iz Foče i Banjaluke posredstvom Ambasade BiH u Japanu i o razmjeni iskustava sa njihovim japanskim kolegama, čim se steknu uslovi za putovanja.

Sastanku u Rektoratu u Istočnom Sarajevu prisustvovali su dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić i dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović.

Učestvovali su i predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Banjaluci i japanskih univerziteta i organizcija iz Hirošime i Nagasakija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare