Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

0

VLASENICA – Centru za socijalni rad u Vlasenici u toku prošle godine prijavljeno je 14 slučajeva nasilja u porodici, a na osnovu obrade koju je obavila lokalna Policijska stanica podneseno je 14 prekršajnih i jedna krivična prijava.
Direktor vlaseničkog Centra Zdravko Đurić rekao je danas Srni da je, statistički gledano, broj prijavljenih slučajeva iz godine u godinu sve veći, te da je ovakav trend uočen i u 2012. godini.

Prema njegovoj procjeni, stvarni broj slučajeva porodičnog nasilja daleko prevazilazi broj prijavljenih i obrađenih u policijsko-pravnom postupku.

„Imali smo prošle sedmice novi slučaj porodičnog nasilja u kojem je ugrožena ženska osoba, koju smo privremeno morali da smjestimo u sigurnu kuću u Bijeljini. Protiv počinilaca nasilja pokrenut je postupak i očekujemo mišljenje zamjenika javnog tužioca u Vlasenici“, napomenuo je Đurić.

On smatra da su blage kazne protiv počinilaca nasilja, koje su najčešće novčane ili mandatne, razlog zbog kojih zakonske sankcije ne daju očekivane efekte u suzbijanju ovog društvenog problema.

„Sukobi u porodici najčešće su posljedica alkoholizma ili psihičkih smetnji nekog od članova, ali i opšteg socijalnog stanja u društvu koje se reflektuje na odnose u porodici. Zbog toga se i pribjegava manjim novčanim kaznama, da se time još više ne bi pogoršala materijalna situacija takvih porodica“, rekao je Đurić.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare