Raspisan konkurs za 12. „Prvi kadar“

0
Aleksandra Mitrić direktor Međunarodnog filmskog festivala

ISTOČNO SARAJEVO – Dvanaesti Međunarodni film festival „Prvi kadar“ Istočno Sarajevo raspisao je konkurs za takmičarski program Festivala, a rok za prijavu je 1. jul.

„Pravo učešća na Festivalu, koji će biti održan od 12. do 16. novembra, imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine“, izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor „Prvog kadra“ Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, Filmovi će se takmičiti u pet festivalskih selekcija: „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; „Kratke priče“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

On ističe da će se i ove godine autori takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat „Kneza Pavla“, za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

„Ovogodišnji festival biće održan pod motom `Prvi kadriraj!`. Ovaj moto podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću“, poručuje Štifanićeva.

Ona dodaje da će, osim bogatog takmičarskog programa, publika i ove godine uživati u raznovrsnom pratećem programu Festivala, u okviru kojeg će biti održana Filmska škola „Prvog kadra“ sa radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanje, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, Veče laureata, Veče velikana, Dječiji filmski program „KIDS Fest“ i specijalne filmske projekcije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments