Rakija sa ljekovitim travama Bojana Matovića osvojila “žestival”

0

FOČA – Rakija “Zdravica” koju proizvodi Fočak Bojan Matović, a sadrži ljekovite trave ubrane na obroncima Nacionalnog parka “Sutjeska”, osvojila je zlatnu medalju za kvalitet na Međunarodnom festivalu prirode i tradicije “Žestival” u Užicu.

Bojanova, nadaleko poznata, tinktura od 37 ljekovitih trava našla se među stotinu vrsta rakija iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i svojim kvalitetom osvojila festival, ponijevši najviše ocjene stručnog žirija u katetoriji poljoprivredna gazdinstva.

Rakija “Zdravica”, koja kako joj i samo ime kaže, narušeno zdravlje popravlja, a postojeće, dobro zdravlje, čini još boljim, prvi put se našla pred degustatorima u Srbiji.

Na nagovor poznanika Matović se prijavio za učešće na poznatom užičkom festivalu i nije ni slutio da ga čeka prvo mjesto u veoma jakoj konkurenciji.

“Prvi put sam učestvovao na tako ozbiljnom festivalu i presrećan sam osvojenim prvim mjestom. LJudi se me ubijedili da se prijavim, nisam ni očekivao da će moja rakija oboriti sve i ponijeti zlatnu medalju, jer je učestvovalo preko 25 destilerija iz tri države, a preko stotinu uzoraka različitih rakija”, rekao je Matović.

Prema njegovim riječima, prije četiri godine odvažio se da pravi “travaricu” iz velike ljubavi prema prirodi i zdravom načinu pravljenja hrane i napitaka.

Na obroncima i visovima Nacionalnog parka “Sutjeska” zajedno sa porodicom sakuplja bilje i odgovarajuće trave, a potom se okreće proizvodnji. Prve godine proizveo je količine isključivo za lične potrebe i najbliže prijatelje. Od tada potražnja za ovim pićem višestruko nadmašuje njegove proizvodne mogućnosti.

“Prve godine napravio sam 30 litara za sebe i drage ljude i to je nestalo za mjesec dana. Potom sam pravio 100 litara što je takođe brzo nestalo, a onda sam pravio 300 litara, pa trenutno 1.000 i ići će to brzo na pet do šest hiljada litara godišnje, to mi je u planu”, priča Matović.

Matović planira i da svoju kućnu radinost u narednom periodu, uz saradnju i podršku lokalne zajednice, pretvori u poljoprivrednu zadrugu.

“Nadam se da ću tokom ovog mjeseca uspjeti da ispunim sve obaveze kako bi ovaj moj posao dobio drugu dimenziju, tačnije da sve preraste u poljoprivrednu zadrugu koja bi se bavila proizvodnjom alkoholnih i destilovanih pića sa mogućnošću izvoza na šire tržište”, istakao je Matović.

Specifičnost ovoj rakiji daju jedinstvene trave netaknute prirode Sutjeske.
Proizvodni proces traje godinu dana, a na kraju ljekovita rakija zaslađuje se medom.

“Ispeče se prvo rakija, koja odstoji par mjeseci. S proljeća berem trave, od jagorčevine, do smrekove bobe koju berem u oktobru. Po završetku trave ubacujem u rakiju, i opet sve odstoji dva do tri mjeseca, nakon čega se cijedi i zaslađuje prirodnim, domaćim medom koji ide u omjeru pedeset grama na litar”, objasnio je Matović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments