Rakić: „Akordeon art“ opravdao svjetski rejting

0

ISTOČNO SARAJEVO – Proglašenjem pobjednika u devet kategorija, danas je u Istočnom Sarajevu zatvoren Peti internacionalni festival harmonike „Akordeon art“, koji je u protekla četiri dana okupio oko 260 učesnika iz 13 država, koji su potvrdili visoki kvalitet sviranja na harmonici.
Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i predsjednik Organizacionog i Stručnog odbora „Akordeon arta“ Zoran Rakić izjavio je Srni da je ovaj festival apsolutno opravdao sva očekivanja i potvrdio visoki umjetnički kvalitet na svjetskom nivou.

„Veliki broj učesnika iz mnogo zemalja potvrdio je našu vrijednost, a stručna javnost već je ocijenila da mi ovaj festival radimo na najvišem svjetskom nivou i u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji“, rekao je Rakić.

On je izrazio nadu da će festival omogućiti visok plasman najboljih takmičara i na prestižnim svjetskim festivalima, poput onih u Moskvi, Kligentalu ili Šangaju.

Rakić je podsjetio da je, osim takmičarskog dijela, Peti internacionalni festivala harmonike „Akordeon art“, obilježio i veoma kvalitetan prateći program u kojem su učestvovali trenutno najpoznatiji svjetski kompozitor Finac Petri Makonen, poznati mladi muzičari iz Srbije Nikola i Bojana Peković, profesor Viktor Novikov iz Rusije, koji je prezentovao temu „Mogućnosti i tehnike improvizacije na harmonici“, kao i ruski ansambl „Saharbend“, koji je koncertom oduševio publiku u Istočnom Sarajevu.

Odlukom Međunarodnog stručnog žirija festivala, pobjednici u devet kategorija, od najmlađeg do najstarijeg takmičara, su Antonela Glavić iz Hrvatske, Radovan Ivanović i Drago Garić iz BiH, te učesnici iz Srbije Andrija Srbljak, Dragoslav Vasiljević, Aleksandar Popović, Aleksa Mirković, Aleksandar Marković i Mladen Vukmir.

Za naboljeg nastavnika festivala proglašen je profesor Vojin Vasović sa Filološko-umjetničkog fakulteta iz Kragujevca.

Ovogodišnji „Akordeon art“ okupio je predstavnike Rusije, Ukrajine, Bugarske, Italije, NJemačke, Švajcarske, Bugarske, Poljske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Finske i BiH.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“, čiji je predsjednik Rade Radović i zatvorio ovo jedinstveno muzičko takmičenje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare