Rajčević: Vlada istrajna da unaprijedi Univerzitet u Istočnom Sarajevu

5

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da je Vlada istrajna da sačuva i unaprijedi Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da Vlada Srpske samo u ovoj godini pandemije ulaže više od 120 miliona KM u razvoj javnih univerziteta i ustanova studentskog standarda, kao i u razvoj i unapređenje sistema kvaliteta visokog obrazovanja.

Rajčević je novinarima na Palama, nakon tematskog sastanka o političkom, ekonomskom i društvenom značaju Univerziteta u Istočnom Sarajevu za Republiku Srpsku, rekao da će ovaj univerzit postojati dok je Srpske.

„Ako Republiku Srpsku posmatramo kao jednu zajedničku kuću svih nas koji ovdje živimo, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se može posmatrati kao jedno od dva ključna intelektualna stuba koji tu kuću drže“, rekao je Rajčević.

On je podsjetio da je prošle godine, ispred Vlade Republike Srpske, bio inicijator novog Zakona o visokom obrazovanju koji će, kako kaže, značajno unaprijediti kvalitet obrazovnog sistema.

„Vrlo su bitne infrastrukturne pretpostavke i ono što mi radimo sa nivoa Vlade Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama. Zato je bitno da na području Sarajevsko-romanijske regije imamo aktivne načelnike opština u sastavu grada Istočno Sarajevo koji su uvijek na raspolaganju za razvoj Univerziteta“, rekao je Rajčević i dodao da je potrebna konekcija prema Vladi i republičkim vlastima.

Rajčević je naveo da će Vlada Republike Srspske u saradnji sa lokalnim zajednicama raditi i dalje na razvoju Univerziteta jer su svi svjesni njegovog političkog, društvenog i ekonomskog značaja.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stjepan Slijepčević rekao je da je saradnja između lokalnih zajednica i Univerziteta i fakulteta koji se nalaze na području grada Istočno Sarajevo veoma bitna.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo Uroš Bjelica rekao je da su na današnjem sastanku govorili o različitim temama koji se tiču studenata, kako im pomoći prilikom zaposlenja, obavljanja studentskih praksi, pripravničkog staža.

„Najavili smo izgradnju studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu. Studenti su stub i razvoj Republike Srpske i svi se na sve načine moraju boriti da ih zadrže na ovim prostorima“, rekao je Bjelica.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović nada se da će doći do unapređenja saradnje koja je već na zavidnom nivou i zahvalila na nesebičnoj pomoći ministru Rajčeviću koji je prethodne godine bio uz njih i doprinio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu opstane i razvija se.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je današnji sastanak sa predstavnicima studenata bila odlična prilika da se razmotre pitanja poboljšanja uslova za studiranje.

„Od studenata tražimo da postignu maksimalan nivo znanja i doprinesu svom intelektualnom razvoju, da imaju pozitivan stava prema društvu i lokalnim zajednicama. Opština Pale je dala maksimalan doprinos kada je u pitanju pomoć studentima i uložila određena sredstva za izgradnju igrališta, sportskih terena, studentskih domova, kao i izgradnju objekta fizičkog vaspitanja i sporta, te dodjeljuje 100 stipendija na godišnjem nivo“, istakao je Jugović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić kaže da su po četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smještena na teritoriji ove lokalne zajednica i opštine Pale, tako da imaju posebnu obavezu i težinu da vode računa o visokoškolskom obrazovanju.

„Naša opština pružila je podršku Univerzitetu prilikom izgradnje Studentskog doma, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, a i opština Pale dala je podršku prilikom izgradnje trećeg objekta Studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture u tom mjestu“, podsjetio je Ćosić, te ocijenio da je to obaveza lokalnih zajednica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ne znam samo kako to mislite da izvedete, mislim na ovo unapređenje. Posljednjih 3 do 5 godina konstantno opada broj studenata na univerzitetu. Em niko ne zna za šta će mu diploma kad se svakako primaju stranački kadrovi i ne gleda se za šta je ko školovan, em ljudi odlaze i ostaje nas sve manje. Kako sad mislite da unaprijedite univerzitet? Šta sad želite da preduzmete? Da li postoji neki konkretan korak? Gađate se milionima nekim onako ofrlje, niko nema ideju ni prijedlog konkretan kako riješiti problem.

Vidimo da je Jugović postigao dogovor o izgradnji Rektorata u Palama!

Vidimo da daje podršku da se prave van Pala.

sta ova hipstercina prica o obrazovanju, on vise vremena proveo citajuci uputstva na losionima za kozu nego skolujuci se

Treba uvest zakonom da se uz indeks dobije i „crvena“ knjižica, onda bi sve dobilo puni smisao i uklopilo se u zvaničnu politiku aktuelne vlasti.
Možete biti najbolji student i stručnjak, ali ako niste u vlasti, sve je to zabluda“Mao Ce Dodo