Rajčević i Pašalić o unapređenju studentskog standarda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu žila kucavica za narod u istočnom dijelu Srpske, te da ima izuzetan značaj za Vladu Srpske koja će nastaviti da mu pruža podršku u daljem radu.

Rajčević je nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i rektorom Stevom Pašalićem izjavio novinarima da je danas bilo riječi o akutnim problemima sa kojima se ova visokoškolska ustanova susreće, ali i o poboljšanju stanja u visokom obrazovanju, što uključuje i ovaj univerzitet, kao i Univerzitet u Banjaluci.

„Prostora za unapređenje sigurno da ima dosta. Resorno ministarstvo je trenutno u fazi sagledavanja stanja u visokom obrazovanju, a sigurno da ćemo ubrzo izaći sa određenim prijedlozima kako da se ono unaprijedi“, rekao je Rajčević.

Rajčević je naveo da postoji nekoliko modaliteta za rješavanje problema studenata koji su upisani po starom programu, ali nije želio da govori o tome sada, već nakon sastanka sa delegacijom studenata ovog univerziteta.

„Postoji prostor za dogovor i svakako da će javnost biti obaviještena nakon tog sastanka“, naveo je Rajčević.

On je dodao da je pitanje studentskog standarda izuzetno važno za Vladu Republike Srpske i ministartsvo na čijem je čelu, te da je i danas razgovarano o dinamici i pripremi radova za izgradnju studenstkog doma u Lukavici.

„Ministarstvo će učiniti sve da to ubrza i da već na proljeće studenti ovog univerziteta dobiju adekvatan smještaj“, istakao je Rajčević.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu na kojem se školuje gotovo 10.000 studenata na tri ciklusa studija, izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom ministra Rajčevića, ocijenivši to kao dobar potez.

„Nastavni kadar je za sada zadovoljavajući, uz tendenciju daljeg napredovanja. U oktobru smo zaposlili naših 25 najboljih studenata za asistente, što je najbolji put ka daljem razvoju Univerziteta“, istakao je Pašalić i dodao da je bilo riječi i o prostornoj i tehničkoj opremljenosti.

On je naveo da Univerzitet ima savremenu opremu, prije svega zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske.

„Naš cilj je zadržati ovdje što veći broj studenata sa ovih prostora, ali to zavisi i od nas, odnosno od kvaliteta za koji se mi borimo, da ih što više privučemo na ovaj univerzitet i svaki student nam je jako bitan“, istakao je Pašalić.

Pašalić je dodao da se radi na unapređenju kadra, napominjući da je prije godinu dana bilo oko 40 nastavnika koji su bili u dvojnim radnim odnosima, te da je to riješeno, ali da se može još mnogo toga uraditi.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić je izjavio da su Rajčevića upoznali o dva goruća problema – izgradnja Studenstkog doma u Lukavici i problem studenata koji su upisani prema starom programu.

„Imamo obećanje od ministra da će u narednom periodu primiti delegaciju tih studenata i sa njima pokušati da nađe najbolje modalitete za rješavanje problema“, naveo je Simanić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare