Radović: Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama

0

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović izjavio je danas da je u Republici Srpskoj od 1. januara do 19. septembar u saobraćajnim nezgodama poginulo 76 lica, što je za 20 osoba manje u odnosu na isti period prošle godine.

Radović je rekao da je u ovom periodu smanjen i broj teško i lakše povrijeđenih za po 15 odsto.

On je nakon sastanka u Skupštini grada Istočno Sarajevo, koji je održan povodom 21. septembra – Evropskog dana bez poginulih u saobraćaju, naveo da je danas razmotreno pitanje bezbjednosti saobraćaja na području grada i dogovorene mjere na jačanju sistema bezbjednosti saobraćaja.

Radović je istakao da je dogovoreno da se počne sa izradom strategije bezbjednosti saobraćaja grada Istočno Sarajevo, koja podrazumijeva da se identifikuje postojeće stanje, problemi u opštinama u sastavu grada, najopasnije dionice, te koje mjere treba preduzeti da bi se stanje popravilo, sa ciljem da broj poginulih bude smanjen za 50 odsto.

„Kroz lokalne strategije ćemo dati zadatke da se poveća upotreba bezbjednosnog pojasa, da se smanji broj vozača koji učestvuju u saobraćaju pod uticajem alkohola, ali i da se popravi bezbjednost puteva na području grada Istočno Sarajevo“, naglasio je Radović.

On je dodao da je na području grada, od Dervente do Sumbulovca, jedna od najopasnijih saobraćajnica, sa najvećim brojem poginulih, te da će u okviru jednog evropskog projekta biti izvršena analiza ove dionice.

Prema njegovim riječima, na području grada ima još dionica koje su identifikovane kao opasne i na kojima se svakodnevno događaju saobraćajne nezgode, ali da će se kroz kontinuiran rad pokušati smanjiti njihov i rizik, i broj.

Radović je rekao da će danas posjetiti i Osnovnu školu „Jovan Dučić“ u Kasindolu, Istočna Ilidža, gdje će djeci održati predavanje i podijeliti svjetloodbojne prsluke.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić obavezali su se da će preduzimati mjere na unapređenju bezbjednosti saobraćaja, što je predviđeno projektom „Edvard“.

Vučetić je istakao da se Evropski dan bez poginulih u saobraćaju održava u okviru projekta „Edvard“ koji sprovodi Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo.

On je naglasio da će Grad Istočno Sarajevo i dalje biti uključen u ovaj projekat i raditi na jačanju sistema bezbjednosti saobraćaja.

Grad Istočno Sarajevo bio je domaćin današnjeg sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, predstavnici opština u sastavu ovog grada, te predstavnici Auto-moto društava Istočno Sarajevo i Doma zdravlja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare