Radovan Stevanović predsjednik Udruženja „Bagrem“

0

ZVORNIK – Za predsjednika Udruženja pčelara „Bagrem“ grada Zvornika izabran je Radovan Stevanović, odlučila je danas izborna Skupština ovog udruženja.
Stevanović je ovu funkciju obavljao u tri dosadašnja mandatna perioda i jedan je od osnivača ovog udruženja, koje na području grada Zvornika ima oko 9.000 košnica.

Nakon izborne Skupštine, za članove Udruženja pčelara edukativno predavanje na temu „Uzimljavanje pčela i priprema za proljećnu pašu“ održao je predsjednik Udruženja pčelara „Mačva“ Dragorad Kovačević iz Bogatića.

Kovačević je rekao da je najbitnije za pčele da ujesen uđu zdrave u košnicu bez varoe, te da adekvatno i pravovremenu budu tretirane, što znači da tretiranje treba početi na vrijeme, poslije bagremove paše.

„Na bi trebalo dolaziti u situaciju da se pčele tretiraju krajem avgusta, kada je već moguće da se varoa nalazi na zimskoj pčeli koja treba da prezimi“, istakao je Kovačević i podsjetio da u avgustu počinje da se leže zimska pčela, pa ako je oštećena varoom ne može da prezimi.

Prema njegovim riječima, prošla godina trebalo bi da bude nauk svima u tome, jer će u Srbiji najmanje 30 odsto pčelinjih zajednica stradati od varoe, zbog toga što na vrijeme nije izvršen tretman.

„Znači, najbitnije u svemu tome jeste da se dobro očiste pčele od varoe i da im se za zimu obezbijedi dovoljna količina hrane“, kaže Kovačević.

On je naglasio da nema nikakvih problema sa izimljavanjem pčela ako uđu zdrave u zimu i ako im se obezbijede dovoljne količine hrane.

Kovačević je rekao da u proljeće, nakon izimljavanja, nema puno posla oko pčela, jer ih treba samo prihraniti i pustiti da se same razvijaju.

„Što se više ‘čačka’ oko pčela, a to je specifično za ljude koji ne znaju mnogo u ovoj oblasti, to je teže za pčele“, naglašava Kovačević i dodaje da treba pustiti pčele da se same razvijaju, jer je svako otvaranje košnice stres za pčelinje društvo.

Govoreći o uticaju niske temperature na pčele, što je bila karakteristika ove zime, Kovačević je rekao da pčele, kada su zdrave i imaju dovoljno hrane, fantastično zimuju.

Predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ grada Zvornika Radovan Stevanović rekao je da Udruženje pčelara „Bagrem“ ima oko 110 registrovanih članova koji posjeduju oko 9.000 košnica.

On je apelovao da se sugrađani koji imaju samo jednu ili više košnica registruju, da ne moraju biti u Udruženju, da ne podliježu nikakvim troškovima, ali da to urade zbog zdravstvene kontrole pčela.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare